Prague Studios zahájila v Praze výstavbu dvou filmových atelierů

Vložil
ČTK
27.10.2017 11:10
Praha



Praha - Společnost Prague Studios dnes zahájila stavbu dvou nových filmových ateliérů v Praze-Letňanech. V roce 2018 tu vedle nynějších tří budou k dispozici dva nové ateliéry s kompletním zázemím. Celková investice včetně nákupu pozemků je 140 milionů korun a její součástí bude modernizace současných ateliérů.

"Česká republika se díky filmovým pobídkám opět vrátila na mapu filmového světa. Poptávka po filmových ateliérech roste,"
uvedl jednatel a majitel společnosti Prague Studios Tomáš Krejčí. Ředitel společnosti Jindřich Guttner dodal, že již dnes registrují požadavky na dlouhodobý nájem nových ateliérů na rok 2018.

Komplex ateliérů Prague Studios v Praze 9 vyrostl na místě bývalé letecké továrny Letov. Dva rozlehlé hangáry prošly přestavbou na filmové ateliéry v roce 2001. Celkové náklady na nákup pozemků a budov včetně rekonstrukce dosáhly 160 milionů korun. Za Prague Studios stojí filmová produkční společnost Milk and Honey Pictures.

Zásadní impulz v dalším rozvoji Prague Studios přišel v roce 2012 se zakoupením sousedních pozemků pro stavbu dvou nových ateliérů. V současné době má celý areál rozlohu 30.000 metrů čtverečních a jeho součástí jsou tři ateliéry, přilehlé kanceláře, maskérny, kostymérny, catering a dílny. V roce 2018 budou navíc k dispozici další dva ateliéry propojitelné do jednoho prostoru.

V Prague Studios se natáčely například filmy Children of Dune (2002), Van Helsing (2003), Wanted (2007), The Adventurers (2016) a řada dalších titulů. Každoročně zde vznikají desítky reklam.

Důvodem pro vznik nových ateliérů je zájem zahraničních filmařů související s filmovými pobídkami, které ČR poskytuje od roku 2010. Jejich hlavním účelem je přilákat zahraniční produkce a investory, aby filmy točili na území Česka při využití českých poskytovatelů služeb. Předloni byly pobídky přibližně stejné jako loni, tedy 800 milionů korun, a do ČR přinesly investice přes 4,5 miliardy korun.

Zájem zahraničních produkcí převyšuje kapacitu ateliérů. Například Společnost Barrandov Studio loni v září, říjnu a listopadu dosáhla 100procentního vytížení ateliérů. Vytíženost jejích ateliérů za celý loňský rok byla průměrně 83 procent. Služeb společnosti využilo přes 180 filmových, televizních a reklamních projektů. Vlastníkem společnosti je společnost Moravia Steel náležící podnikateli Tomáši Chrenkovi. Za 80 let existence ateliérů se v nich natočilo přes 2500 českých a zahraničních filmů. Také zde se poptávce snaží vyjít vstříc rozšiřováním prostor.

Společnost Barrandov Studio za loňský rok vykázala tržby 444 milionů korun, meziročně o 22 procent méně. Společnost byla ve ztrátě 15 milionů korun, před zdaněním a bez mimořádného vlivu zaúčtování vrácení majetku vykázala zisk 43,6 milionu Kč, vyplývá z výroční zprávy.

Jednatel a majitel společnosti Prague Studios s.r.o. Tomáš Krejčí ČTK sdělil, že roční obrat společnosti je přibližně 23 milionů korun. Společnost vykazuje zisk, jeho výši neuvedl.

Druhými historicky nejvýznamnějšími filmovými ateliéry v Česku jsou zlínské ateliéry otevřené 1. července 1936 původně jako místo pro natáčení reklamních filmů společnosti Baťa. Poznávacím znamením zlínského studia se postupem času stala tvorba pro mládež, například filmy Hermíny Týrlové nebo Karla Zemana. Zlínské ateliéry hostí také různé výstavy a letos se staly novou lokací filmového festivalu pro děti a mládež.
0 komentářů
přidat komentář