Na Muzejním ostrově Berlín otevírá restaurované Bodeho muzeum

Zdroj
Luboš Šebestík
Vložil
ČTK
17.10.2006 19:45
Německo

Berlín

Berlín - Berlínský Muzejní ostrov uprostřed ramen řeky Sprévy se dnes zase o krok přiblížil ke svému někdejšímu lesku a slávě. Po sedmileté restauraci se na něm otevírá Bodeho muzeum, které soustřeďuje hlavně sochařské skvosty od pozdní antiky do 19. století, evropské malířství starých mistrů i byzantské a mincovní a medailérské umění.

    Dominantní novobarokní budova s kopulí na severní špici ostrova je už druhým muzeem z pěti, které tam podstoupilo kompletní obnovu. Stála 162 milionů eur (přes 4,5 miliardy korun). K vidění jsou třeba sochy od Donatella, byzantské slonovinové reliéfy, sarkofágy a oltáře nebo obrazy od Belliniho a Tintoreta.
    Pětice uměleckých "chrámů" na Muzejním ostrově v centru Berlína silně utrpěla za druhé světové války. Za dob Německé demokratické republiky byly budovy obnoveny, ale na komplexní modernizaci nebylo dost peněz. Ta začala až v 90. letech. Jako první se v roce 2001 zaskvěla v původní kráse Stará národní galerie a nyní Bodeho muzeum. V příštích letech čeká restaurace Nové muzeum a Staré muzeum a nakonec největší a nejznámější - Pergamonské muzeum. Až bude hotovo, měl by se psát zhruba rok 2015.
    Nově zrekonstruované muzeum, otevřené v roce 1904, nese jméno svého prvního ředitele a berlínského muzejního stratéga, jímž byl Wilhelm Bode. Původně bylo zasvěceno císaři Friedrichu III., který jako těžce nemocný vládl jen několik týdnů v roce 1888. NDR však objekt v roce 1956 přejmenovala, aby se zbavila připomínky hohenzollernského panovníka. Vzhledem k  tomu, že ani republikánské Německo se k císařským tradicím příliš nehlásí, má Berlín dodnes Bodeho muzeum.
    Muzejní ostrov je od roku 1999 na seznamu kulturních památníků UNESCO. Objemem a významem svých sbírek se řadí ke kolekcím, jež jsou soustředěny v Paříži, Londýně, či Madridu.
    Radost z  pokračující rekonstrukce Muzejního ostrova vyjádřila kancléřka Angela Merkelová. Na kompletní restauraci objektů vláda vynakládá 1,2 miliardy eur (asi 30 miliard korun).
    Po dnešním slavnostním otevření čeká Bodeho muzeum ve středu a čtvrtek zatěžkávací zkouška, protože bude mít otevřeno zadarmo. Od pátku už začne obvyklý provoz se vstupným.
0 komentářů
přidat komentář