Masivní výskyt řas a plísní na českých zateplených fasádách

Vložil
Tisková zpráva
30.10.2017 06:00
Většina vlastníků zateplených domů starších 10 let se potýká s problémem zelenajících fasád, které se postupně stávají jejich noční můrou. Jsou opravdu plísně na fasádách vážným problémem? Proč vznikají a jak se jich zbavit?

Fenomén, o kterém se skoro vůbec nemluví, rozkrývá Radek Kubálek ze společnosti Pragotherm, servis fasád, která se na odstranění řas a plísní z fasád a jejich údržbu specializuje:

"Příčinu masivního a rychlého zařasování hledejme už v 90. letech, kdy kvalitní zateplovací systémy importované z Německa a Rakouska začaly střídat levnější a méně kvalitní materiály lokálních výrobců v České republice. Snaha těchto výrobců o co největší podíl na trhu měla zásadní vliv na úroveň kvality technologií zateplování. V podstatě se na kvalitě některých materiálů šidilo a částečně šidí dodnes. Co mělo izolovat kvalitou, se nahradilo kvantitou a tloušťkou izolantu. Co mělo být cementové, bylo pískové, a co mělo být silikonové, nebylo ani zdaleka silikonové."


Plísně na fasádách nepředstavují pouze estetický problém, ale mohou způsobovat také zdravotní rizika.

Nekvalitní materiály používané při zateplování fasád však nejsou jedinou příčinou vzniku řas a plísní na fasádách. Je to kombinace více faktorů. Uveďme ty hlavní:
  1. Biopásma, zeleň a vzrostlé stromy na sídlištích a v blízkosti fasád bytových domů
  2. Teplé zimy s minimem mrazivých období
  3. Příznivé povrchové teploty a strukturální omítky zateplených fasád
  4. Nekvalitně navržené nebo provedené klempířské prvky na fasádě
  5. Nezkušenost a nekvalita projektantů při zpracování projektových dokumentací
Za narůstající problém se zelenajícími fasádami tedy může kombinace přírodních vlivů, nekvalitní materiály a neodbornost, až šlendrián. Jak ale můžeme s těmito faktory bojovat? Podle Radka Kubálka je třeba, abychom si byli schopni přiznat pravdu a poučit se z chyb, kterých jsme se v minulých letech dopouštěli. "S přírodou se těžce bojuje, ale pokud budeme na sídlištích provádět citlivé prořezy, pokud budeme zdokonalovat nebo hledat nové technologie zateplení, pokud pochopíme všechny souvislosti a potřeby fasád bytových domů, máme do budoucna šanci tento stav změnit," říká Kubálek.

Naštěstí už dnes existují účinné technologie, které odolávají růstu řas a plísní na zateplených fasádách. Společnost Pragotherm, servis fasád, na to šla vědecky a spojila se s Technickou univerzitou v Liberci (TUL) a výrobcem barev Teluria. Výsledkem této spolupráce je unikátní fotoaktivní nátěr Balclean, který nejenže účinně řasy a plísně odstraní, ale dodá fasádě dlouhodobé samočistící účinky. Takto ošetřená fasáda dokáže vzdorovat znečištění nejen plísněmi, ale také například venkovním nečistotám a prachu. 

Ošetření fasád nátěrem Balclean od společnosti Pragotherm, servis fasád

Před ošetřením
Po ošetření

Před ošetřením
Po ošetření



Společnost Pragotherm, servis fasád, je specializovanou firmou, která se zabývá problematikou obvodových plášťů bytových domů. Prioritně se zaměřuje na vývoj a aplikaci technologií zaměřených na likvidaci mikroorganismů napadených fasád. Na provedené dílo poskytuje záruky až 10 let. Nyní nabízí zajímavou podporu v podobě dotace na odřasení fasády.

Více na www.servisfasad.eu
0 komentářů
přidat komentář

Související články