Moravskoslezský kraj zatím nevyužívá opuštěné továrny

Zdroj
Elena Mazurová
Vložil
ČTK
17.10.2006 19:20
Ostrava

Ostrava - V Moravskoslezském kraji se podle Hospodářské komory sice staví průmyslové zóny na zelené louce, ale stále se nedaří využívat opuštěné průmyslové a zemědělské areály, takzvané brownfields. To je jeden ze závěrů workshopu Investice - cesta k prosperitě, na který se dnes do Ostravy sjelo zhruba 100 zástupců developerských, stavebních a investičních firem, bankovních institucí a realitních kanceláří z Česka a dalších zemí Evropy, aby se seznámili s možnostmi investic v regionu.

    "Jsme velmi atraktivní region pro investory, ale asi bychom měli přibrzdit výstavbu továren na zelené louce, dobudovat již připravené stavby a začít se orientovat na brownfields, jejichž počet narůstá a bude i do budoucna narůstat. Je to těžší, ale jinou cestu nevidím," řekl ČTK viceprezident Hospodářské komory ČR a předseda Hospodářské komory Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš. Na oživení opuštěných továrních hal, které vlastní obce a města, státní podnik Diamo anebo privátní vlastníci, by se měli finančně spolupodílet tehdejší i současní majitelé, stát a fondy Evropské unie.
    Podle ředitelky ostravské Agentury pro regionální rozvoj Pavly Břuskové se mělo s přípravou brownfields začít už dříve. "S další nabídkou se mělo začít před dvěma lety, ale jelikož ten boom byl velmi rychlý, tak se nezačalo," dodala. Podle ní ale mají obě formy rozvoje průmyslových nemovitostí své opodstatnění, protože investoři většinou chtějí mít podmínky vybudované a s podnikáním chtějí začít hned. "Brownfields se musí připravovat s  předstihem, příprava trvá až tři roky a vyžadují velké nároky na financování zvláště z veřejných prostředků," řekla.
    V minulosti se představitelé kraje snažili přesvědčit zahraniční investory, aby se vůbec přijeli do regionu podívat. Postupně se ale investoři díky růstu průmyslových zón, výstavbě dálnice D47 a rychlostní komunikace R48, kvalifikované pracovní síle, a hlavně oznámenému vstupu jihokorejské automobilky Huyndai do Nošovic začali hrnout. Problémem kraje zůstává nedostatečná dopravní dostupnost a deficit dobře připravených a technicky zdatných pracovních sil na všech úrovních vzdělání.
    Některé brownfields v Moravskoslezském kraji vlastní obce a města, další státní podnik Diamo, nejsložitější jsou ale objekty v privátním vlastnictví, které se podle Bartoše velmi složitě ze státních prostředků sanují na nové využití. Vedle zavřených šachet to jsou nebo budou hutní podniky nebo chemičky. První areály se začínají regenerovat, například hrušovská chemička, areál Nad Porubkou nebo areál bývalého dolu František v Horní Suché na Karvinsku.
    V databázi agentury CzechInvest je zatím uvedeno 216 moravskoslezských území typu brownfields, jejichž celková výměra dosahuje 2269 hektarů. "Databáze se bude aktualizovat, a dá se očekávat, že brownfields přibude," řekl ČTK Jiří Štěpán z Agentury pro regionální rozvoj. Dodal, že minulý měsíc bylo v kraji 15 průmyslových zón s celkovou rozlohou 865 hektarů, obsazeno je 653 hektarů. Volných tedy zbývá 212 hektarů. Polovina z této plochy je rezervována pro strategického investora, který by mohl přijít do mošnovské průmyslové zóny.
0 komentářů
přidat komentář