Vítěz Kaplického stipendia jede na stáž k architektům do Londýna

Vložil
ČTK
06.10.2017 08:15
Praha

Jan Kaplický
Allies & Morrison

Praha - Třetím držitelem stipendia pro mladé architekty, které nese jméno slavného tvůrce Jana Kaplického, se dnes v Praze stal Miroslav Strnad z VUT v Brně. V následujících měsících se vydá získat zkušenosti do Londýna na tříměsíční stáž do architektonického studia Allies and Morrison. Zakladatel studia architekt Robert Allies byl členem poroty, která o udělení ceny v programu Kaplicky Internship rozhodovala. Před vyhlášením výsledků v centru DOX měl dnes přednášku.

V porotě zasedli také ředitel Design Musea v Londýně Deyan Sudjic, architekt a historik architektury Zdeněk Lukeš, architekt a vysokoškolský pedagog Michal Kohout a čestná členka poroty Eliška Kaplicky Fuchsová.

"Začínající architekti mají díky programu Kaplicky Internship příležitost vyzkoušet si práci na významných projektech ve společnosti renomovaných architektů. Tato zkušenost a zajímavé kontakty, které během stáže získají, jsou při startu kariéry velkou výhodou," uvedl k programu Václav Pecha, ředitel nadace Bakala Foundation, která program organizuje spolu s Design Museem a Nadačním fondem Kaplicky Centre. Loňský vítěz absolvoval stáž ve studiu Zaha Hadid Architects a v prvním ročníku bylo oceněním působení v ateliéru architektky Evy Jiřičné.

"V průběhu tří měsíců bude mít stipendista možnost podílet se na několika projektech různého měřítka, ať už se bude jednat o navrhování urbanistického plánu či detailní řešení interiéru," řekl k pobytu letošního vítěze ve svém studiu Allies.

Čerstvý absolvent Fakulty stavební na Vysokém učení technickém v Brně zaujal porotu návrhem duchovního centra tvořeného kostelem, multifunkčním sálem, farou a kavárnou pro sídlištní čtvrť Líšeň v Brně.

"Zaujalo nás, že přemýšlel nad objektem na mnoha úrovních. Ať už to byl vztah k okolní krajině a sídlištní zástavbě, funkčnost anebo hra s horizontální pravoúhlou linií komunitního centra v přízemí v kontrastu k vertikální organické křivce budovy kostela," komentuje návrh Allies.

Vítěz Kaplicky Internship je vybírán v rámci soutěže architektonických prací na volné téma, kterých se mohou účastnit studenti posledních ročníků architektonických a stavebních fakult vybraných vysokých škol. Allies and Morrison jsou jedním z výrazných ateliérů, které se nyní velkou měrou podílejí na utváření architektonické tváře Londýna. Mezi významné projekty Allies and Morrison patří například urbanistický plán komplexu pro letní olympijské hry 2012 v Londýně a přestavba rozsáhlé londýnské čtvrti King's Cross.
0 komentářů
přidat komentář

Související články