Ve zlínské zoo se otevřela nová tropická hala nazvaná Yucatan

Zdroj
Jana Mokrejšová
Vložil
ČTK
14.10.2006 18:20
Zlín

Zlín - Nová tropická hala s názvem Yucatan se dnes ve zlínské zoologické zahradě otevřela prvním návštěvníkům. Představuje se v ní fauna a flora středoamerického deštného pralesa. Výstavba haly, která trvala necelý rok, přišla na 80 milionů korun, řekl ČTK ředitel zoo Ivo Klika.

    Hala je podle Kliky jedinečná zejména bohatým zastoupením různých druhů rostlin. "Zaměřili jsme se na tropické rostliny, máme zde asi 230 druhů, což je v Evropě unikát. Budou toho moci určitě využít například i studenti biologie," poznamenal ředitel.
    Zvířata žijí v hale nejen v uzavřených expozicích, ale jsou i  volně vypuštěná. Lidé si mohou zblízka prohlédnout lenochody, krokodýly, ryby či želvy. Expozice lidem představuje také kulturu a život zaniklé mayské civilizace. Návštěvníci by měli mít pocit, že se ocitli v rozvalinách mayského města, které postupně pohltil prales poloostrova Yucatan. "Snažili jsme se, aby se přenesli zpět do historie a seznámili se se způsobem života Mayů. Nechybí ani nástěnné kamenné reliéfy, malby či replika mayského chrámu," uvedl Klika.
    Hala, jejíž provoz a klima řídí počítač, nahradila starý pavilon exotických zvířat. Rozkládá se na ploše 900 metrů čtverečních. Výška skleněného objektu s kovovou konstrukcí sahá až do 13 metrů. V interiéru se návštěvníci pohybují především ve spodním patře, pomocí stylového schodiště se dostanou na visutou lávku a uvidí celý prostor haly z ptačí perspektivy.
    Zoo Lešná letos oslavila 200 let od svého založení. Má 42 hektarů expozičních ploch a chová kolem 200 druhů zvířat. Areál se člení na čtyři zoogeografické oblasti - Afriku, Jižní Ameriku, Austrálii a Asii. Loni zoo navštívilo přes 378.000 návštěvníků.
0 komentářů
přidat komentář