Několik umělců navrhuje Karla Schwarzenberga na ministra kultury

Vložil
ČTK
13.10.2006 18:30
Praha

Praha - Nespokojenost s osobnostmi, které v poslední době řídily ministerstvo kultury, vyjadřuje několik umělců v textu zaslaném ČTK. Zmiňují bývalého ministra kultury Vítězslava Jandáka, který byl podle nich popřením kulturnosti, jež veřejnost od šéfa tohoto resortu vyžaduje. Dosavadní kroky jeho nástupce Martina Štěpánka pak podle signatářů textu působí křečovitě, zmateně, "tu slabošsky, jindy zase silácky". Nabízejí i řešení - na post ministra kultury navrhují senátora Karla Schwarzenberga.

    Text podepsali režiséři Jan Svěrák, Vladimír Michálek, Jan Hřebejk, spisovatel Michal Viewegh, sochař David Černý a publicista Jiří Peňás. Další lidé podle nich s návrhem souhlasí a jsou připraveni text podepsat v příštích dnech.
    Prestiž funkce ministra kultury od smrti Pavla Dostála, byť by k jeho práci bylo možné mít též různé výhrady, rapidně poklesla, domnívají se signatáři textu. Ministr kultury se podle nich stal nejslabším mužem českých vlád, respektovaným "snad jen úzkým rodinným kruhem". "Politika podceňovaní kultury však vede jen k hlubší degeneraci politiky samotné a vymstí se všem," píše se v textu. Jeho signatáři si jsou vědomi toho, že post ministra kultury nelze ztotožňovat s kulturou, zvláště s její živou, tvůrčí částí, ta se bez ministerstva v jistém slova smyslu obejde.
    Role ministra kultury je ale podle nich v tom, že do politiky, a tím i do společnosti má vnášet vyšší úroveň chování a jednání, má reprezentovat - nejen svůj úřad, ale i důležité hodnoty lidského ducha a společnosti. Ministr kultury by měl také podle nich stát "nad stranami", byť by svůj politický názor měl mít.
    Karel Schwarzenberg je podle nich "osobnost celistvá a zralá, člověk mimořádného životního osudu, vzdělání a zkušeností, muž s rozhledem, který výrazně přesahuje českou kotlinu". S českým státem je ale přitom hluboce spojen. "Jsme si jisti, že funkci by zastával s noblesou, elegancí a nadhledem, zároveň s přísností a nestranností, jak už to ostatně mnohokrát dokázal. Je to aristokrat věrný demokratickým zásadám i tradicím v hlubším slova smyslu," píší autoři návrhu.
    Jsou přesvědčeni, že Schwarzenberg by pozici ministra kultury zastával "ku prospěchu nikoli svému, nýbrž hodnot, jimiž by byla obohacena celá společnost".
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Schwarzenberk ministrem kultury...
Pavel Pávek
14.10.06 12:39
zobrazit všechny komentáře