Přestavba železnice v Brně začne nejdřív ve druhé polovině 2007

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
13.10.2006 17:15
Brno

Brno - Přestavba brněnského železničního uzlu se zpozdí téměř o  rok, začne nejdřív ve druhé polovině příštího roku. Záležet bude na Státním fondu dopravní infrastruktury, kde je nyní asi 260 milionů, v roce 2007 bude přitom na přestavbu potřeba 800 milionů, řekl dnes novinářům náměstek primátora Miroslav Hošek. Do konce tohoto roku by mělo být hotovo územní řízení, následovat bude žádost o stavební povolení.
    Projekt, který počítá se stavbou nového nádraží zhruba kilometr od současného, měl původně začít letos. Město teď pokračuje ve výkupu potřebných pozemků. Část už mu patří, další plochy vlastní České dráhy a městská firma Jižní centrum. Podle Hoška zbývá vykoupit ještě 20 až 40 procent potřebné plochy. V první fázi by mělo být postaveno odstavného nádraží za zhruba 800 milionů. Celá úprava kolejiště a stavba nových budov by měla přijít na téměř 25 miliard korun.
    Až 85 procent nákladů na železniční stavby chce stát získat z Evropské unie. "Dokud ale není dokončeno územní řízení, není čerpání evropských peněz nikdy jisté," uvedl Hošek. I kdyby unie nakonec na přestavbu uzlu nepřispěla, musí ji podle náměstka zaplatit stát. "Je to investice mimořádného významu," míní.
    V Brně by se měly křížit dva důležité koridory - Gdaňsk-Vídeň a Berlín-Atény. Obě železniční osy byly rozhodnutím Evropského parlamentu zařazeny mezi 30 prioritních evropských projektů.
    Podle brněnských radních je současná podoba uzlu z první poloviny 19. století chaotická a blokuje rozvoj města. Současné nádraží prý navíc nesplňuje technické podmínky pro zavedení moderních rychlovlaků. "Nedávno byl v Brně právě kvůli uzlu vysoce postavený úředník z Bruselu. Divil se třeba, jak je možné, že cesta z Brna do Vídně trvá tak neuvěřitelně dlouho," podotkl náměstek jihomoravského hejtmana Milan Venclík.
    Hošek upozornil, že se na přestavbu v poslední době stále častěji ptají i investoři. "Nová podoba brněnské železnice bude důležitá pro jejich podnikání ve městě," tvrdí. O  přestavbě železničního uzlu se v Brně hovoří už několik let. Spory vyvolává hlavně přesun samotného nádraží. Odpůrci poukazují na nákladnost stavby, která navíc odsune hlavní vlakové nádraží dále od centra.
0 komentářů
přidat komentář

Související články