Ministr kultury je proti mrakodrapům na Pankráci

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
13.10.2006 18:00
Praha

Praha - Ministr kultury Martin Štěpánek potvrdil předchozí rozhodnutí svého úřadu a zrušil povolení pražského magistrátu stavět na pankrácké pláni mrakodrapy. Ministr uvádí jako hlavní důvody svého rozhodnutí porušení mezinárodních závazků Česka ve vztahu k UNESCO a protiprávní vyloučení občanských sdružení z rozhodovacího procesu. Vyjádření ministra je z 29. září, ČTK ho dnes poskytli zástupci občanských sdružení, která na záměr Prahy vybudovat na Pankráci další výškové budovy upozornila i UNESCO.

    Ministr se zabýval rozhodnutím svého předchůdce z letošního června, který zrušil rozhodnutí magistrátních památkářů z loňského října. Tento názor magistrátu připouštěl stavbu výškových budov na Pankráci "bez podmínek". Názor památkářů z Národního památkového ústavu ale podmínky klade - například záchranný archeologický průzkum, doplnění projektu o zákresy objektu, pojetí minimálně čtyř podlaží v čirém skle a další. Podle ministerstva kultury vlastník pozemků i Praha tyto podmínky akceptovaly.
    Ministr také magistrátnímu rozhodnutí vytkl, že vyloučil občanská sdružení ze správního řízení týkajícího se staveb. Především ale Praze má za zlé, že nebrala při svém rozhodnutí ohled na mezinárodní závazky ČR. "Podle Úmluvy o světovém kulturním dědictví UNESCO je ČR v případě tak závažného stavebního počinu povinna zadat nezávislou mezinárodní expertizu. Ta musí prokázat, že mrakodrapy nepoškodí panorama historické Prahy, jež je světovým unikátem," uvedl zástupce občanských sdružení Martin Skalský. Právě panorama bylo jedním z důvodů pro zápis města na seznam UNESCO.
    Sdružení Arnika podalo letos na jaře spolu s pěti dalšími občanskými sdruženími stížnost k řediteli Centra UNESCO v Paříži. Ředitel Francesco Bandarin jim odpověděl v tom smyslu, že o projektu centrála nevěděla. "Obrátil se na české úřady, aby zaslaly své připomínky. Požádal také Mezinárodní výbor památek a sídel ICOMOS o to, aby vypracovala expertizu k projektům budov," uvedl Skalský. Zástupci UNESCO, respektive nezávislý odborník, by měl v listopadu Prahu kvůli tomuto problému navštívit.
     Investoři se zrušení památkového povolení magistrátu bránili, ministr kultury ale označil jejich námitky za irelevantní. Podpořil zpracování regulačního plánu pro oblast Pankrácké pláně, po čemž již řadu let volají občanská sdružení. Regulační plán by měl závazně stanovit plošné, výškové a další limity nové výstavby.
    Problémy s plánovanými novostavbami mají i další evropská historická města, v poslední době například Drážďany, Kolín nad Rýnem či Vídeň. Podle odborníků se úředníci musejí rozhodnout, zda chtějí upřednostnit progresivní architekturu či památkovou ochranu. Ze seznamu UNESCO zatím žádné město vyškrtnuto nebylo, každý se však může rozhodnout, zda na něm chce zůstat zapsán.


> V Praze bude mezinárodní konference o výškových budovách [16.9.2006]
> Výstava představí úpravy ploch na Pankráci po dostavbě City [23.5.2006]
> UNESCO sdělilo, že mrakodrapy v Praze mohou být problém [14.5.2006]
> Sdružení kritizuje magistrát kvůli plánované výstavbě na Pankráci [9.3.2006]
> Sdružení: Mrakodrapy mohou ohrozit zápis Prahy na seznamu UNESCO [1.3.2006]
0 komentářů
přidat komentář