Začala výstavba nové budovy RFE, bude to pevnost

Zdroj
Dušan Kütner
Vložil
ČTK
13.10.2006 17:50
Praha

Praha - Pevností umožňující lidem vevnitř příjemný život bude nové sídlo americké stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) na pražském Hagiboru. ČTK to dnes řekl architekt Jakub Cigler ze studia Cigler/Marani Architecs, které stavbu navrhlo. Výstavba nového sídla RFE/RL byla slavnostně zahájena dnes za účasti politiků i zástupců americké Rady guvernérů pro rozhlasové vysílání USA (Broadcasting Board of Governors, BBG). Nové sídlo by mělo být hotovo v roce 2008.

"Naší snahou je udělat velice jednoduchý kubus, který by byl moderní pevností. Pevností, která v sobě chrání lidi, kteří vysílají myšlenky svobody do nesvobodných zemí. Tudíž chceme, aby je chránila, a zároveň umožňovala příjemný život," řekl ČTK Cigler. Podle dřívějších odhadů vedení stanice by celkové náklady na stavbu a stěhování mohly dosáhnout asi 14 milionů dolarů (zhruba 315 milionů korun). Budovu postaví Orco Property Group a RFE/RL v ní bude mít nájemní smlouvu na 15 let s možností prodloužení vždy o dalších deset let.
Budova s více než 23.000 metry čtverečními ploch bude podle plánů splňovat nejpřísnější bezpečnostní hlediska. Jen od americké administrativy dostali podle Ciglera tvůrci budovy několik tisíc upřesnění a požadavků týkajících se bezpečnosti. Statickou stránku budovy mají na starosti američtí odborníci. Řada informací je navíc velice citlivých, a tak se podle Ciglera čeští architekti nedostanou úplně ke všem.
Podle člena BBG Stevena Simmonse je stavba budovy jen část toho, co stanici čeká. "Musíme se přestěhovat z jedné části Prahy do druhé části Prahy, aniž bychom ztratili jedinou hodinu vysílání do všech zemí, do kterých vysíláme," řekl. "Viděli jsme asi 30 různých míst, na která by se mohla stanice přestěhovat, ale nyní jsem šťastný, že jsme našli tento nový domov," dodal.
O přestěhování rádia sídlícího nyní v budově bývalého federálního shromáždění u Václavského náměstí se začalo uvažovat po útocích na New York a Washington 11. září 2001. Ministr zahraničí ČR Alexandr Vondra novinářům řekl, že přestěhování nepovažuje za žádný ústupek, ale naopak za krok dopředu.
"Každý rozumný člověk ocení, že se to přesouvá z místa, kde to komplikuje dopravu a řadu dalších operací na Václavském náměstí. Toto (nové) místo je daleko lepší po všech stránkách, nejen po bezpečnostní, ale i logistické či organizační," uvedl.
Svobodná Evropa/Rádio Svoboda vysílá nyní podle informací stanice ve 28 jazycích do 20 zemí východní Evropy, Kavkazu, střední a jihozápadní Asie. Pro mnohé země bez svobody slova je vysílání stanice jedním z mála zdrojů objektivních informací. Před rokem 1989 sídlila v německém Mnichově, po listopadové revoluci se přestěhovala do Prahy.
Vondra novinářům řekl, že na vysílání stanice před rokem 1989 má řadu dobrých vzpomínek. Klíčová úloha RFE podle něj přišla v roce 1989, kdy se podařilo do Svobodné Evropy propašovat projev tehdejšího generálního tajemníka komunistické strany Miloše Jakeše, v němž padly mimo jiné i známé výroky "o kůlu v plotě". "Řeč se vysílala celý rok a myslím významně přispěla k mobilizaci české veřejnosti před listopadem 89," zavzpomínal Vondra.
0 komentářů
přidat komentář

Související články