Oprava vily nejdříve za devět měsíců, opět se hledá dodavatel

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
13.10.2006 11:50
Brno

Brno - Oprava brněnské vily Tugendhat se kvůli průtahům se schvalováním jejího rozpočtu odkládá nejméně o devět měsíců. Město, kterému památka UNESCO od roku 1994 patří, teď zruší původní výběrové řízení na dodavatele stavby a najde stavební firmu znovu, řekl dnes novinářům náměstek primátora Miroslav Hošek. Podle něj znamená oddálení další navýšení ceny, přes zimu bude potřeba zajistit alespoň statiku objektu.

Brněnští zastupitelé se tento týden nedokázali shodnout, kolik na rekonstrukci funkcionalistického domu dají. Rada doporučila zastupitelstvu zvýšení nákladů ze 112 na 170 milionů korun. Opozici se ale nová cena zdála vysoká, a tak požadovali přesnější informace.
Právě proto, že zatím není jasný rozpočet, musí radnice zrušit již ukončený tendr na stavební firmu a vyhlásit výběrové řízení znovu. To už ale nestihne současná rada, podotkl Hošek. Podle výsledků původního tendru měla vilu opravit firma Tocháček, městu nabídla nejnižší rozpočet 140 milionů korun.
Firma, kterou radnice vybere v novém tendru, bude pravděpodobně požadovat víc, míní náměstek a poukazuje na stavební inflaci. Magistrát bude muset ještě letos vynaložit pět až deset milionů na zajištění statiky. Podle Hoška je v havarijním stavu. "Už při stavbě došlo pravděpodobně k nějakému šizení, ta vila byla od začátku staticky špatně zajištěná," míní.
Projekt na rekonstrukci vily je už téměř hotov. Všechno by ale mohl změnit antimonopolní úřad, který teď musí znovu prověřit zakázku města na projektovou dokumentaci k opravě. Brněnský krajský soud nedávno rozhodl, že magistrát ve výběrovém řízení na projekt pochybil, podle zákona měl vyřadit vítězné sdružení v čele s firmou Omnia. Co přesně verdikt soudu pro tendr na projekt i samotnou rekonstrukci znamená, zatím jasné. Podle Hoška je ale nepravděpodobné, že by antimonopolní úřad tendr zrušil.
Ve vile se bude rekonstruovat téměř všechno, včetně staticky narušených základů. Projekt má dům ze 30. let uvést do původní historické podoby. Plánuje se například rukodělná výroba kování, umyvadel a dalších částí mobiliáře přesně podle původních plánů a z původních materiálů.
Vilu Tugendhat v brněnských Černých Polích navrhl v roce 1928 světoznámý německý architekt Ludwig Mies van der Rohe. Stavba je podle odborníků unikátní prostorovou koncepcí, výběrem materiálu i zařízením interiéru. Stavba by měla mít po rekonstrukci podobný ráz jako pražská Müllerova vila.


> Oprava vily Tugendhat se odkládá, letos asi nezačne [10.10.2006]
> Soud: Brno pochybilo, tendr k opravě vily Tugendhat není v pořádku [27.9.2006]
> Soud dnes posoudí verdikt ÚOHS k zakázce na opravu vily Tugendhat [27.9.2006]
> Brněnští radní schválili navýšení peněz na opravu vily Tugendhat [8.9.2006]
> Oprava vily Tugendhat se kvůli věrnosti detailů prodraží [11.8.2006]
> Rekonstrukce vily Tugendhat má začít na podzim [16.6.2006]
> Sympozium MATERIALITA s podporou společnosti Xella [24.5.2006]
> Vilu Tugendhat čeká oprava, dosavadní přípravy mapuje výstava [15.5.2006]
0 komentářů
přidat komentář

Související články