Lidé ode dneška jezdí do Brna vlakem znovu na hlavní nádraží

Vložil
ČTK
11.09.2017 08:20
Brno



Brno - Lidé, kteří dnes ráno přijeli do Brna vlakem, po třech měsících zase využívají hlavní nádraží místo dolního a dalších brněnských nádraží. Skončila oprava pražského viaduktu, který spojuje hlavní nádraží s Židenicemi, a oprava čtvrtého nástupiště. Do klíčového uzlu se díky tomu vrátilo přes 50 procent vlaků, které musely jet odklonem přes dolní nádraží, nebo končily například v Králově Poli či v Židenicích. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) za letní opravy utratila 170 milionů korun.


Opravy pražského viaduktu omezily v létě vlaky ze směrů od Havlíčkova Brodu a od České Třebové. "Cílem však nebylo zlepšení technických parametrů, ale prodloužení životnosti. Odstranili jsme koleje a štěrk až po úroveň izolace a bylo potřeba sanovat horní části odkrytých kleneb. Znovu jsme položili koleje, udělali nové trakční vedení a položili kabelové trasy," uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Čtvrté nástupiště je nyní v podobě, jakou dostaly loni druhé a třetí nástupiště. Nová dlažba je výše, aby se snáze nastupovalo do vlaku. Nová je také střecha a informační systém.

Na hlavní nádraží se tak dnes vrátily desítky tisíc cestujících, kteří jím denně projdou. "Zhruba 60 procent lidí využívalo dolní nádraží a 40 procent židenické," uvedla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

Dopravci, SŽDC i město si letos mohli vyzkoušet, jak bude vypadat masivnější výluka hlavního nádraží v letech 2018 a 2019. Za 2,5 miliardy korun se musí zrekonstruovat sdělovací a zabezpečovací zařízení a také mosty přes ulice Hybešovu a Křídlovickou, aby se udržela životaschopnost nádraží bez ohledu na jeho budoucí polohu. Příští rok se počítá s tím, že vlaky od Třebíče a Moravských Bránic budou jezdit šest měsíců na dolní nádraží a celý rok 2019 nebude možné jezdit na hlavní nádraží od Břeclavi, Vyškova a Slavkova. "Společně se SŽDC už nyní pracujeme na výlukových opatřeních, aby byla regionální i dálková doprava zasažená co nejméně," řekla Bezuchová. Zároveň chystají pro cestující větší komfort na dolním nádraží, kde byl letos problém jak s toaletami, tak s občerstvením v horkých dnech a také s nedostatečnou kapacitou krytého stání v případě horkých či deštivých dní.
0 komentářů
přidat komentář

Související články