Oprava nádraží v Mostě začne za dva roky

Vložil
ČTK
06.09.2017 13:15
Most

Budova nádraží v Mostě kolem roku 1978

Most - Vlakové nádraží v Mostě začne Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) opravovat za dva roky. Plánuje zateplit plášť 40 let staré budovy a upravit prostor před areálem. Náklady se odhadují na téměř 200 milionů korun.


Nádraží v Mostě vznikalo v 70. letech minulého století. V hornickém městě se počítalo s tím, že jím projdou denně až čtyři tisíce lidí, proto je vybudováno jako systém hal a výškové služební budovy. "Odhadované náklady na rekonstrukci nádraží se pohybují okolo 146 milionů korun, celkové cena je 198 milionů korun, zahrnuje i náklady na projekt, úpravu prostoru před nádražím a podobně," řekl ČTK mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Nejvýznamnější změnou pro cestující bude pohodlný přístup. Celý areál má být bezbariérový, instalovány budou pohyblivé schody. "Budou modernizovány i prostory pro naše zaměstnance, budova dostane novou protipožární ochranu a bude nově zbudováno také zázemní pro moderní technologie řízení provozu," uvedl mluvčí.

V patnáctipodlažní služební budově byly kanceláře, nocležna pro drážní zaměstnance a služební byty. Správa bude zřejmě řešit i její využití a také zaplnění hal, jejichž interiér tehdy pojal architekt Josef Danda velkoryse. Obklady jsou pískovcové, mramorové a skleněné.

Příští rok chce mít SŽDC hotovou projektovou dokumentaci a v letech 2020 až 2022 by se mělo pracovat na samotné rekonstrukci. Oprava je součástí vybraných velkých projektů správy na nejbližší čtyři roky. V Ústeckém kraji počítá SŽDC ještě s opravou nádraží v Lovosicích, která by mohla začít příští rok. Stát bude zhruba 60 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články