Ian Mikyska: Deautomatizované mlýny

premiéra smyslové procházky Automatickými mlýny v Pardubicích

Zdroj
Šárka Zahálková, Offcity
Vložil
Tisková zpráva
06.09.2017 07:05
pátek 8. – neděle 10. září 2017, Automatické mlýny, Mezi mosty, Pardubice

„Bystření smyslů, průzkum místa, sdílená a přitom navýsost osobní a nová zkušenost z prostoru.“

Ian Mikyska, mladý skladatel věnující se převážně uměleckým formám na hranicích zvuku: instalacím, textu, performancím či videu, vytvořil během léta 2017 dvě smyslové procházky pro dva unikátní prostory: Klášter sv. Anežky České v Praze a Automatické mlýny v Pardubicích. Jeho smyslové procházky v sobě kombinují citlivý přístup k místu, drobné, často až neznatelné prostorové zásahy, práci s textem, zvukem i autentickým obrazem; zkoumají obyčejnost i výlučnost, vyzývají k objevování a otevírání se jiným perceptivním možnostem poznání.

Nedílnou součástí Ianových smyslových procházek je v obou případech brožura, průvodce, jejíž konceptuální řešení vychází z autorova debutu: sbírky Partitury pro čtenáře. Kniha tak návštěvníka prostorem pouze neprovází, nýbrž bystří jeho smysly, poukazuje na detaily a nečekané kontexty, sdílí s návštěvníkem Mikyskovu osobní zkušenost, přičemž dává prostor také dalším, zcela osobním způsobům ohledání místa. Vizuální podobu publikací má na svědomí mladá grafická designerka Anastasia Vrublevská.

Slavnostní představení autorovy pardubické smyslové procházky proběhne v pátek 8. září a o víkendu 9. a 10. září 2017, kterou nazval Deautomatizované mlýny a která je zaměřená na průzkum unikátní budovy Automatických mlýnů, které byly v letech 1910-1925 vystaveny dle návrhů arch. J. Gočára a až do roku 2012 plnily svou původní funkci. Po více než tříletém hledání nového vlastníka jsou nyní pardubické mlýny v rukou soukromého investora arch. Lukáše Smetany a čekají na rozsáhlejší rekonstrukci. V tomto mezičase, díky vstřícnému přístupu majitele, jsou otevřeny umělcům a mnoha nezávislým kulturně-uměleckým platformám. Mezi jinými také pardubickému spolku Offcity, který se zabývá prací s veřejným prostorem, uměním a architekturou a který je iniciátorem a realizátorem uměleckých rezidencí, které během letošního léta a podzimu v mlýnech probíhají. Smyslová procházka Iana Mikysky se stala jedním z vybraných a stipendiem a produkčně podpořených projektů.

Zahájení smyslové procházky bude provázet doprovodný program:

Premiérový víkend bude zahájen koncertem dvou improvizačních hudebních projektů: mezinárodního, v Praze usazeného tria THE MoND (Pasi Mäkelä / FIN, Ken Ganfield / USA a Petr Vrba / CZ) a místních free-jazz-coreových Friks (Zdeněk Závodný, František R. Václavík, Vít Hoigr), k nimž se přidá i Ian Mikyska (v pátek 8. září 2017 od 20:00 v prostoru DUB 2.0 v areálu Automatických mlýnů, koncerty pořádá Seek Harbor Booking). Oba projekty večer pokřtí své kazety, Ian Mikyska publikaci smyslového průvodce.

V sobotu 9. září 2017 bude program pokračovat brunchem a diskusí na dvoře Automatických mlýnů (od 11:00), smyslové procházky pak budou probíhat v sobotu i v neděli od 13:00 do 19:00 na základě rezervací na konkrétní čas (rezervace na e-mailu: sarka@offcity.cz). Sobotní program v Automatických mlýnech od 19:30 uzavře jediný český koncert maďarského etnobigbandu Besh o droM. Divokou jízdu ve stylu balkánských dechovek do Automatických mlýnů přiváží mekka pardubické alternativní kultury Divadlo 29.

Smyslová procházka Iana Mikysky bude po předchozí domluvě na kontaktu sarka@offcity.cz  přístupná i v jiných termínech.

Projekt by nebylo možné realizovat bez finanční podpory Ministerstva kultury ČR, statutárního města Pardubice a Nadace české architektury a bez vlídné výpomoci Divadla 29, DUB 2.0, manželů Smetanových a mnoha dalších zapojených umělců a přátel.


Program víkendu:


pátek 8. září 2017
20:00 THE MoND (Pasi Mäkelä / FIN, Ken Ganfield / USA & Petr Vrba / CZ) & Frisk (Zdeněk Závodný, František R. Václavík, Vít Hoigr) + support: Ian Mikyska / koncert & křest dvou kazet & křest smyslového průvodce Deautomatizovanými mlýny / místo: DUB 2.0 / koncerty pořádá Seek Harbor Booking

sobota 9. září 2017
11:00 Meet the residents / brunch na dvoře Automatických mlýnů & diskuse s Ianem Mikyskou a Nancy Dewhurst, další hostující umělkyní z Velké Británie, která aktuálně rovněž pobývá a tvoří v Automatických mlýnech

13:00-19:00 Smyslové procházky / nutná rezervace na e-mailu: sarka@offcity.cz

19:30 Besh o droM (HU) / koncert na mlýnském dvoře, divoká jízda ve stylu balkánských dechovek / pořádá Divadlo 29

neděle 10. září 2017
10:00-16:00 Tool-making workshop / dílna s mladou britskou vizuální umělkyní Nancy Dewhurt (překlad do českého jazyka bude zajištěn) / společná výroba hravých objektů, které vám napomohou zkoumat a vnímat Automatické mlýny a jejich okolí zas trochu jinak, vítáni všichni bez rozdílu věku

13:00-19:00 Smyslové procházky / nutná rezervace na e-mailu: sarka@offcity.cz

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články