Stavbu kulturního domu v Turnově vyšetřuje policie

Vložil
ČTK
12.10.2006 09:50
Olomouc

Liberec/Turnov (Semilsko) - Policisté z hospodářské kriminálky prošetřují stavbu kulturního domu Střelnice v Turnově na Semilsku. Podnět k tomu dal kontrolní výbor zastupitelstva, který poukázal na nesrovnalosti kolem financování stavby i výběrového řízení na dodavatele. Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD). Nejasnosti jsou přitom také ve stavebním deníku.

    Řada nepřesností se objevila především ve financování, kde chybí několik dokumentů. "Může tak vzniknout podezření, že byly proplacené práce, které nikdo neprovedl," řekla deníku předsedkyně kontrolního výboru zastupitelstva Alena Svobodová. Výbor podle ní několikrát žádal vysvětlení nedostatků, ale neúspěšně, proto se obrátil na policii.
    Turnovský místostarosta Jaromír Pekař si ale není jistý, zda je policejní vyšetřování tím správným krokem. "Myslím, že problém nastal, když se stále měnila filozofie projektů, do nichž se investovalo," řekl.
    Střelnici postavil v roce 1902 spolek střelců. Od té doby sloužila kulturnímu vyžití jako jediné, a ne právě reprezentativní zařízení svého druhu ve městě se 14.500 obyvatel. Už v polovině 90. let minulého století se proto objevily první návrhy na přestavbu. Nakonec se ale odborníci rozhodli stavbu zbourat a postavit nový komplex.
    Stará budova byla demolována v roce 2002. Stavbu měla tehdy z velké části financovat Nadace Bohuslava Jana Horáčka, jenže mecenáš náhle zemřel a nadace se dostala do finančních problémů. Stavba se pak zastavila. O jejím pokračování rozhodli zastupitelé na přelomu roku. Výběrové řízení vyhrála trutnovská firma BAK. Stavba bude kombinací zdiva a dřevěných prvků a přijde na 126 milionů korun, dalších deset milionů by mělo stát vybavení interiérů. Dokončení Střelnice plánují stavbaři na konec září 2007.
0 komentářů
přidat komentář