Poslední Hundertwasserův dům v Magdeburku má problémy

Vložil
ČTK
30.09.2005 19:45
Brno

MAGDEBURK (Německo) - Krátce před pondělním slavnostním otevřením posledního životního projektu rakouského excentrického architekta Friedensreicha Hundertwassera v německém Magdeburku došlo k nečekanému zádrhelu. Dokončovaný dům přijel navštívit správce architektova duševního dědictví Joram Harel a vyslovil požadavky na drastické změny některých vzhledových částí budovy. Teprve po "živé výměně názorů" stavební firma správcově názoru ustoupila a přikročí k požadovaným úpravám, napsala agentura DPA.

K požadovaným změnám patří přetření barevných stěn schodišť budovy na bílo a odstranění 9000 keříků vysázených na ploché střeše budovy. Také obkládačky ve veřejných záchodcích v přízemí budovy musejí být dány jiné - současné obložení stěn představuje kýč, nikoli umění, tvrdil správce Harel. Pohled na nynější vlnovitě nalepené obkládačky jej dokonce natolik rozhořčil, že do nich začal tlouct deštníkem a přikázal záchodky až do změny zcela uzavřít.
Skandál krátce před otevřením nepostrádá jistou komiku. Ukázalo se totiž, že nájemcem na provoz záchodků je prominentní magdeburský kabaretista Frank Hengstmann. Ten se vzápětí nechal slyšet, že "nesnáší nic, co smrdí, a bude proto za své záchodky bojovat".
Brzy se proto objevily názory, že celý skandál není možná nic jiného než obratná reklamní kampaň. Magdeburský Hundertwasserův dům má totiž konečně to, co mu dosud chybělo: pozornost veřejnosti a médií. Stavba s ostře růžovými fleky a cibulkovými zlatými věžičkami v magdeburském centru vyvolávala od počátku kontroverzní debaty, zejména s ohledem na sporný kontrast s okolními historickými památkami, jako je románský klášter a gotický dóm. Pravé nadšení místních obyvatel, že město bude obohaceno o tak specifický projekt mezinárodně uznávaného architekta, však stavba nikdy nevyvolala.
Komplex v hodnotě 27 milionů eur nazvaný Zelená citadela obsahuje 55 bytů a prostory pro drobné podnikání. Z bytů je zatím pronajato jen 15, protože nájemné je mimořádně vysoké, a ohroženy jsou plánované výstavní prostory. I po slavnostním otevření bude projekt zřejmě bojovat o své smysluplné naplnění, píše DPA.
Friedensreich Hundertwasser se narodil v roce 1929 v Rakousku jako Friedrich Stowasser. Nejvíce staveb realizoval ve Vídni, většina z nich se posléze stala symbolem moderní výstavby rakouské metropole a jsou turistickými atrakcemi. Stavěl i v jiných částech Rakouska a několikrát v Německu. Zemřel 19. února 2000 ve věku 71 let na palubě lodi Queen Elizabeth 2, kterou se vracel z Nového Zélandu domů.

> pro sadomasochisty http://www.magdeburg-jk.de/hundertwasser.html
0 komentářů
přidat komentář

Související články