Plzeň musí tři roky po kompletní rekonstrukci opravit Wilsonův most

Vložil
ČTK
13.08.2017 13:50
Plzeň

foto: plzen.eu

Plzeň - Plzeň musí tři roky po kompletní rekonstrukci opravit 104 let starý kamenný Wilsonův most v centru města. Důvodem jsou vytlačené dlažební kostky kvůli extrémnímu dopravní zatížení. Způsobují ho hlavně trolejbusy, které na této technické památce brzdí před semaforem. Stavební firma ani město zatím nevědí, jak závadu odstranit. Vyzkoušejí různé techniky opravy a vyhodnotí, která bude nejlepší, řekl ČTK náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Práce začnou v polovině srpna.


"Trolejbusy při brzdění vytlačují zasypání kostek, které se dostávají od sebe, a tím se to začíná vlnit. Teď hledáme, jak zajistit podloží i kostky tak, aby se nehýbaly, aspoň po nějakou dobu,"
řekl náměstek. Podle něj je jasné, že za tři nebo čtyři roky se bude muset most předláždit znovu. Anebo se musí doprava vést jinudy, což ale zatím v Plzni nelze.

Město zkoumalo, zda je stavba s pětiletou zárukou přesně podle projektu, a potvrdilo se, že ano. "Samozřejmě, že pokud by projektanti měli razit to úplně nejlepší řešení, tak by navrhli asfalt, ale ten je neprůchodný u památkářů. Projekt je také v pořádku," řekl Šindelář.

Oprava bude provedena v srpnu, ale nedotkne se celého mostu. "Půjde pouze o pruhy, v nichž se budou zkoušet různé techniky," řekl náměstek. Na jaře by mělo být jasné, jaká forma opravy bude nejlepší. Na příští rok se musí najít peníze a naplánovat oprava za jednotky milionů korun tak, aby nezkomplikovala dopravu.

Už zhruba půl roku po generální opravě za 52 milionů korun, dokončené po deseti měsících v červnu 2014, se na silnici objevily vymačkané koleje, které se stále v obou směrech zvětšovaly. Most se 14. srpna do konce měsíce uzavře automobilům kromě vozů MHD.

Most spojuje Anglické a Denisovo nábřeží Radbuzy. Před třemi lety byl nově vydlážděný původními kostkami, silnice se o jeden pruh zúžila, rozšířily se žulové chodníky. Obnoveny byly mýtné domky a repliky původního osvětlení. Most byl otevřen 28. září 1913. Tehdy tam byly položeny koleje pro budoucí tramvajovou trať, které ale město při opravě vozovky v roce 1934 vyjmulo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články