Blíží se oživení podchodů na Vltavské

Zdroj
Karolína Kripnerová, Architekti bez hranic
Vložil
Tisková zpráva
08.08.2017 16:40
Praha, 7. srpna 2017 - Co se vám vybaví, když se řekne podchody na Vltavské? Bezdomovci, zanedbanost, nepřehlednost, shodují se oslovení. Prostor podchodů zaujal mladé architekty a designéry se zájmem o veřejný prostor – skupinu Architekti bez hranic. Vytvořili ve svém volném čase návrh na oživení místa: orientační systém, který všem bloudícím pomůže najít cestu. Hotový by měl být v polovině září.
Hlávkův most, který u stanice metra Vltavská spojuje Florenc s Holešovicemi, byl postaven na počátku dvacátého století. Když však došlo k výraznému prosazení automobilové dopravy a začala se plánovat stavba severojižní magistrály, most již kapacitně nevyhovoval, a tak došlo k jeho rozšíření. Vznikly mohutné „brýle“ bez lidského měřítka – nájezdy a sjezdy. Pohyb pěších měly vyřešit mimoúrovňové podchody. Systém má celkem 12 vstupů, některé po rampě, jiné schodištěm. Nevábné temné prostředí, ztracený spád a celková nepřehlednost se na podchodech podepsaly: i všudypřítomné graffiti svědčí o zanedbanosti místa, kterou zmiňují i kolemjdoucí: „Tady když uklidíte, tak je to tu druhý den zase.“ Podchody se tak staly autonomním světem, který obývají lidé bez domova, projíždějí jím cyklisté a bloudí v nich chodci. Kolem ramp, schodišť a dalších stavebních prvků je dostatek zákoutí, kde lidé přespávají – ať již v jedné z nejstarších pražských bezdomoveckých kolonií, nebo jen tak na několika kartonech.
Architekti bez hranic dlouhodobě usilují o zlepšení místa a upozorňují na něj happeningy – výstavami či diskusemi. Letos potřetí zde uspořádají v rámci sousedských slavností Zažít město jinak kulturní odpoledne s bezdomoveckou tématikou. Mimo tyto aktivity se začali věnovat orientaci v podchodech, výhledově plánují zlepšit i osvětlení. „Reagovali jsme na poznámky místních, ale i lidí, kteří tudy chodí do práce. Obě skupiny přiznaly, že se drží osvědčené trasy, aby se v podchodech neztratily, nebo se místu rovnou vyhýbají,“ vysvětluje architektka Karolína Kripnerová ze skupiny Architektů bez hranic. Vznikl návrh orientačního systému – sestává ze série barevných ploch, piktogramů a názvů hlavních směrů: červeně stanice Vltavská, žlutě Strossmayerovo náměstí, modře Nábřeží kapitána Jaroše a zeleně Bubenské nábřeží. Nápisy doplňuje směr Štvanice. Barevně budou natřeny betonové plochy, které se natírají i v současné době – ale na jednolitý šedý odstín.
Projekt je výjimečný tím, že jej skupina Architekti bez hranic iniciovala, navrhla a provádí zcela bez nároku na honorář. Nápad vznikl již v roce 2015, o rok později začal nabývat konkrétních rozměrů. Autoři uvádějí, že zásadní byla podpora radnice Prahy 7, která se za projekt již v jeho počátku postavila. „Během navrhování jsme projekt v reakci na podněty příslušných úřadů upravovali. Z původních linií od bodu A do bodu B se vyvinul výsledný koncept barevných ploch,“ přibližuje průběh návrhu architekt Martin Chudíček. Peníze na samotné provedení revitalizace podchodů našel v rozpočtu pražský magistrát spolu s nadací Proměny Karla Komárka.
„V současné době jsme v závěrečné fázi projektu: vybíráme konkrétní typy a odstíny použitých barev, materiály šablon na písma a řešíme provádění návrhu,“ uvádí designér Jakub Mikuláštík. Práce na Vltavské začnou v polovině srpna, hotovo by mělo být v polovině září.
„Není nám lhostejný stav veřejného prostoru, který nás obklopuje. Jako architekti a designéři cítíme za jeho stav zodpovědnost. Doufáme, že projekt Orientačního systému podnítí i další podobné projekty v Čechách. I my sami máme nápadů dost,“ uzavírají Architekti bez hranic.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články