Na Pustevnách již funguje nová horní stanice lanovky

Prostřední Bečva - Na Pustevnách v Beskydech již funguje nová horní stanice lanovky. Investice si vyžádala přes 20 milionů korun. Zkušební provoz začal o víkendu, vše jde bez problémů, plynule se přechází v normální provoz, řekla dnes ČTK zástupkyně střediska Dita Korčák Hrtusová.

Původní budova byla ve špatném stavu, proto musela být loni v květnu stržena. "Jako horní stanice lanové dráhy z Trojanovic na Pustevny stará budova sloužila už od v roku 1937. Dříve její součástí bývalo i vratné kolo a časem se k ní nalepovaly další části, vznikla půjčovna lyží, bufet či WC," uvedla Korčák Hrtusová.

Nová stanice je moderní stavbou z kamene, dřeva a skla. "Je dílem kopřivnického architekta Kamila Mrvy, který již léta spolupracuje s obcí Trojanovice, jež je spolumajitelem lanové dráhy, a podílí se na podobě projektu Radegastových Beskyd," uvedla Korčák Hrtusová.

Součástí nové budovy jsou pokladny, půjčovna lyží a koloběžek i veřejné WC, v září by se měl otevřít obchod se suvenýry. Velkou část horního patra zabírá samoobslužné bistro.

Horní stanice lanové dráhy byla navržena a postavena tak, aby mohla v budoucnu bez dalších zásahů sloužit nové kabinkové lanovce. "V současnosti se zpracovává projekt pro územní rozhodnutí a stavební povolení," informovala zástupkyně střediska. Lanovka ročně přepraví asi 200.000 lidí, lyžařů i pěších turistů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články