Krnov chce vybudovat v bývalé textilce Karnola technické muzeum

Zdroj
Vladislav Sobol
Vložil
ČTK
09.10.2006 22:40
Brno

Krnov (Bruntálsko) - Část areálu zkrachovalé krnovské společnosti Karnola se možná promění v technické muzeum. Záměr na jeho vybudování schválili zastupitelé Krnova, kteří by rádi ve třech objektech bývalé textilky zřídili také restauraci, kulturní sál, knihovnu a hostel. ČTK to řekla mluvčí Krnova Dita Círová.

    Budovy, jež jsou vyhlášené jako kulturní památky, jsou zahrnuty do konkurzní podstaty Karnoly. "U správkyně konkurzní podstaty zjišťujeme podmínky prodeje do vlastnictví města. Počítáme také s rozsáhlou rekonstrukcí, která by měla stát kolem 120 milionů korun," upřesnila mluvčí.
    Na opravy chtějí radní získat peníze z fondů Evropské unie. "Muzeum bude mít nadregionální charakter, takže šance na získání dotace je podle nás velká," upřesnil místostarosta Krnova Jaroslav Vrzal.
    Expozice by měly představit historii varhanářství a textilnictví na celém území Slezska, město chce při jejich přípravě spolupracovat také s odborníky z Polska, Rakouska a Německa.
    Muzeum by podle plánů mělo být co nejživější, aby přilákalo kromě zájemců o techniku a historii také turisty a mládež. "Tkalcovské stroje umístěné ve vzorkovně jsou stále funkční, práci na nich by proto měly ukazovat zkušené tkadleny a také návštěvníci by si mohli vyzkoušet své dovednosti v tomto oboru," řekla Círová. I expozice varhan nabízí praktické využití, mohly by se v  ní odehrávat například varhaní koncerty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články