MKČR už nebude přezkoumávat povolení památkářů pro maršmeloun

Vložil
ČTK
24.07.2017 12:00
Praha

Fránek Architects



Praha - Ministerstvo kultury (MK) už nebude přezkoumávat rozhodnutí pražských památkářů, které umožnilo pokračovat v přípravě stavby domu v Praze přezdívaného maršmeloun. "Památková inspekce dospěla k závěru, že nejsou dány důvody pro zahájení přezkumu," řekla ČTK mluvčí MK Simona Cigánková. Inspekce upozornila, že novela stavebního zákona podepsaná minulý týden prezidentem ve většině případů znemožní ministerstvu přehodnocovat někdy kontroverzní rozhodnutí úředníků nejen obecních památkových odborů.

Ta jsou v případě památkové rezervace nutným předpokladem pro vydání stavebního povolení. Závazná stanoviska pražských památkářů v minulosti vyvolala někdy kontroverze, patřil mezi ně třeba souhlas s novostavbou na místě nyní bouraného domu na Václavském náměstí nebo právě povolení ke stavbě maršmelounu. Některá rozhodnutí Prahy později MK jako nadřízený orgán zrušilo. Podle novely by již ale nemohlo.

Proti stavbě maršmelounu protestovala část veřejnosti, stavět se ale asi bude. Stavební úřad vydal povolení v červnu 2015, jeho platnost však byla pozastavena. Kladné závazné stanovisko od památkářů dostal investor loni v prosinci. Aktuální vyjádření investora ani radnice ČTK nezískala.

Stavbu léta připravoval italský developer Francesco Augusto Razetto. V březnu oznámil, že společnost, která projekt vlastní, prodává. ČTK tehdy řekl, že se tak rozhodl kvůli úředníkům a systému, který dle něj umožňuje občanským iniciativám zasahovat do projektů i mimo správní řízení. Podle obchodního rejstříku ale ke změně vlastnictví ještě nedošlo.

MK kultury oznámilo, že pro zahájení dalšího přezkumného řízení, k němuž obdrželo podnět, nejsou právní předpoklady. Ředitel památkové inspekce Martin Zídek uvedl, že i kdyby se v přezkumu napadená rozhodnutí zrušila, šlo by již "o krátkodobé řešení, které by při zachování stávající rozhodovací linky magistrátu v dané věci nemělo dlouhého trvání". Odvolává se v tomto případě na novelu stavebního zákona.

Zídek dodal, že novela překvapivě prošla bez protestů spolků, které v jiných případech razantně deklarují své postoje k legislativě týkající se památek. Vedle zamítnutí nového památkového zákona jde o další legislativní krok, jenž bude mít na zájmy památkové péče negativní dopad, zejména ve vztahu k památkově chráněným územím, upozornil ředitel.

Domu na Starém Městě se přezdívá maršmeloun hlavně kvůli barvě fasády, jež se objevila na některých vizualizacích. Navrhl ho architekt Zdeněk Fránek, který ale nikdy nepočítal s fasádou v růžové barvě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články