Bílovice chtějí z mlýnského komplexu vytvořit společenské centrum

Vložil
ČTK
21.07.2017 14:15
Bílovice nad Svitavou

Bílovice nad Svitavou - Bílovice nad Svitavou na Brněnsku projevily zájem o mlýnský komplex na ostrůvku obtékaném Svitavou. Obec koupí stoprocentní podíl společnosti Brněnská mlynárenská s.r.o, které patří areál s mlýnem a vodní elektrárnou, bytovými i nebytovými prostory, pozemky a jezem. Chce zde vytvořit centrum pro veřejnost a byty zachovat. Smlouvu o budoucí koupi areálu schválilo v červnu bílovické zastupitelstvo, řekl ČTK starosta Miroslav Boháček.


"Momentálně se dělají znalecké posudky. V případě, že bude vše v pořádku, a nezjistíme, že by například firma někde dlužila, měli bychom na zářijovém zastupitelstvu schválit koupi mlýna a její financování. Obec ji částečně bude hradit ze svého a na část si bude muset vzít úvěr,"
řekl Boháček.

Celkovou hodnotu komplexu včetně technologie, pozemků i budov stanovili majitelé na 38 milionů korun. Znalecké posudky pořízené obcí se zatím pohybují kolem 40 milionů. Starosta proto neočekává, že by měly v budoucnu nastat nějaké problémy, a koupi považuje za výhodnou.

"Jedná se o rovný pozemek kousek od centra, které máme rok a půl nové. U řeky bychom chtěli vytvořit příjemné prostředí pro rodiny s dětmi, odpočinkovou pláž, multifunkční hřiště a také nás oslovil investor s vybudováním minipivovaru a sezonní restaurací. Jednalo by se o takové společensko-oddechové centrum," uvedl Boháček.

Součástí mlýnského komplexu je také deset bytů, které se pronajímají. Ty hodlá obec zachovat. "Budeme to přebírat včetně nájemních smluv a byty určitě ponecháme," řekl Boháček.

Budování ostrovního centra bude mít několik fází. Bílovice nyní budou jednat s architektem, který pracoval na revitalizaci středu obce, aby ráz města zůstal stejný. S projekty na přestavbu mlýna obec oslovilo také brněnské Vysoké učení technické, které by areál rádo zadalo studentům jako téma diplomové práce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články