Na pražském Výstavišti příští rok vyroste prozatímní stavba

Vložil
ČTK
19.07.2017 08:45
Praha



Praha - Na místě vyhořelého křídla Průmyslového paláce na pražském Výstavišti do poloviny příštího roku vyroste provizorní montovaná stavba. Schválili to dnes radní města. Až začnou opravy objektu, bude možné stan prodat či využít na jiném místě. Část paláce je zničená od požáru v roce 2008.


"Dostáváme se do realizační fáze, kdy konečně budou vidět konkrétní výsledky," uvedl radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO) s tím, že samotná stavba repliky požárem zničené levé části paláce nezačne ještě několik let. Vybudování provizorní konstrukce v mezidobí umožní pořádání akcí.

Náklady na halu se odhadují na 40 až 60 milionů korun. Může sloužit pár let, potom se může zbourat a využít jinde. Následná replika vyhořelého křídla by podle různých odhadů mohla stát od 700 milionů do 1,5 miliardy korun.

Vedení magistrátu nedávno představilo soubor změn, které by se v blízké době měly v areálu uskutečnit. Kromě stavby stanu zmizí reklamy, které lemují současný vstup. Nově budou na dvou sloupech u vchodu. Počítá se také se samoobslužným prodejem vstupenek. V budoucnu má být upraven vstup směrem do Stromovky.

Levé křídlo paláce zničil požár v roce 2008. Město po požáru nechalo vystavět provizorní stan. Na jeho místě měla být provizorní hala za 200 až 300 milionů, proti se však postavili památkáři. Nakonec postavena nebude a namísto ní město instaluje stanovou konstrukci.

Situaci kolem Výstaviště, které je památkově chráněno, řeší Praha řadu let. Před časem se město vyvázalo z dlouhodobé a podle některých názorů nevýhodné nájemní smlouvy se společností Incheba. Některé další akce ale bude tato firma na výstavišti pořádat až do roku 2018. Areál u Stromovky vznikl v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Poškodila ho povodeň v roce 2002 a o šest let později požár Průmyslového paláce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články