Nově vznikající valašská zvonice na Soláni má stokilogramový zvon

Zdroj
Michaela Bradová
Vložil
ČTK
09.10.2006 20:55
Zlín

Zlín - Valašská zvonice, která v těchto dnech vzniká pod vrcholem Soláně, má ode dneška stokilogramový zvon. Pro objekt sloužící jako informační a turistické centrum ho odlilo zvonařství akademického sochaře Zdeňka Kadlece v Halenkově na Vsetínsku. ČTK to dnes řekl architekt a předseda Sdružení pro rozvoj Soláně Jiří Kotásek. Stavba unikátní dřevěné zvonice přijde na šest milionů korun, z toho 80 procent uhradí evropské fondy.

    Zvonice je umístěna těsně pod vrcholem valašského Olympu, kterým je označován vrchol Soláně. "Stavba vychází z ideje ze 40. let minulého století, kdy s touto starou myšlenkou přišel malíř František Podešva, který právě na Soláni žil a tvořil a už v té době usiloval o vybudování podobného centra," upřesnil Kotásek. Stavba, jejíž objemové řešení vychází z tvarosloví valašské lidové architektury, bude dokončeno letos v listopadu, se závěrem sochařského sympozia, které se bude v té době na Soláni konat. Zvonice bude mít dvě patra. Uvnitř vznikne centrum s celoročním provozem a také výstavní prostory.
    Kromě Evropské unie ale projekt podpořila také města Vsetín, Rožnov pod Radhoštěm a Karolinka, obce Hutisko - Solanec a Velké Karlovice a též Zlínský kraj, do financování se zapojili i samotní regionální umělci, kteří realizaci projektu vítají a věří, že pomůže propagaci Valašska a jeho umění. Pět desítek děl věnovali v létě do dražby, jejíž výtěžek přispěl na stavbu centra.
0 komentářů
přidat komentář