Rekonstrukce Nuselského mostu skončí letos do 17. listopadu

Vložil
ČTK
17.07.2017 17:25
Praha

Praha - Rekonstrukce pražského Nuselského mostu bude hotova letos do 17. listopadu. Novinářům to dnes řekli náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) a zástupci stavebních firem, které na mostě pracují. Dělníci provádějí opravu na mostě opravují nosné konstrukce, výztuže a vyměňují povrchy. Nyní se nejvíce pracuje na chodníku a konstrukci na straně mostu ve směru z centra. Řidiči tu jezdí pouze dvěma pruhy. Opačný směr byl již pro chodce a cyklisty i řidiče plně zprovozněn. Náklady rekonstrukce jsou asi 280 milionů korun.


"Oprava trvá od roku 2012 a předána bude 17. listopadu 2017 do užívání pro chodce. Dokončovací práce poté budou probíhat do 15. prosince, ty ale nebudou mít žádný dopad na provoz vozovky a chodníku," řekl Dolínek.

Dělníci mají pod mostem připevněnu 180 tunovou plošinu, kterou postupně posouvají podle toho, jak práce dokončí. Z ní odstraňují narušené části betonu. "Vždy v daném úseku otevřeme chodník a podlahu a pod námi je ta lávka a můžeme začít provádět práce. To znamená otryskat vysokotlakým paprskem betonové konstrukce, pak zasanovat a udělat izolace, potom to zaklopíme novými panely. Doděláme betonáže a zase s tou lávkou se můžeme posunout o kousek dál. A tenhle krok trvá řádově 30 dní," řekl jeden ze stavbyvedoucích Karel Frankota.

Oba dva chodníky budou širší. Ve směru do centra je už rozšířen. "Odstranili jsme staré betonové zábradlí, které v mostě udržovalo vodu. Nové svodidlo a zábradlí je nainstalováno místo toho a chodník je o několik desítek centimetrů širší," řekl druhý stavbyvedoucí Viktor Stržínek. Nové jsou i lampy veřejného osvětlení.

Práce na mostě mohou probíhat pouze část dne. Omezení nařídili kvůli hluku hygienici. "Nejhlučnější práce, kterou je otryskání betonu, pak o víkendu nesmíme dělat vůbec," řekl Stržínek. Na staveništi je pak i noční dozor a jsou zde rozmístěny kamery, které mají zabránit případným sebevrahům, aby přelezli za pomoci rozmístěného materiálu zábrany.

Nuselský most byl dostavěn v roce 1973, překlenuje Nuselské údolí a spojuje Pankrác s Karlovem. Na mostě jsou v každém směru tři jízdní pruhy a v jeho tubusu jezdí metro. Most je 485 metrů dlouhý a v nejvyšším bodě nad údolím je jeho výška 42,5 metru.
0 komentářů
přidat komentář

Související články