Přerov chystá soutěž na urbanistické řešení průtahu města

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
16.07.2017 08:25
Přerov


Přerov - Přerovská radnice chystá soutěž na urbanistické řešení vnitřního průtahu města, takzvaného průpichu, který by měl v budoucnu společně s dostavěnými dálničními úseky vyřešit neutěšenou dopravní situaci. Nový silniční průtah v oblasti přednádraží protne území ulic Komenského, Havlíčkova, Čechova, Kramářova a Husova. Stavba má být zahájena v příštím roce. Architekti by měli v soutěži navrhnout, jak má území v okolí čtyřproudé komunikace vypadat. Na soutěž vyčlenilo město přes 400.000 korun, informovali ČTK zástupci radnice.


Místo kolem takzvaného průpichu obklopuje obytná i průmyslová oblast, ohraničeno je areálem pivovaru a další zástavbou. "Řešená plocha zahrnuje zhruba 16 hektarů, což je přibližně stejně, jako má dnešní centrum města. Protože průpich bude velkým zásahem do celé urbanistické struktury, je nutné se územím pečlivě zabývat. Připravovaná dopravní stavba zpřístupní oblast i z jiných směrů, než je tomu dnes," uvedl radní Jan Horký. Podle něj by architekti měli v nové přednádražní čtvrti nastavit jasná pravidla budoucí zástavby a dát tak místu novou tvář.

Město nyní zpracovalo podmínky soutěže, která bude oficiálně vyhlášena v polovině července a skončí 7. listopadu. Na ceny a odměny soutěžícím je vyčleněno z pokladny města 425.000 korun. Podle Horkého rozsáhlé území nabízí velké množství řešení. "Zásadní je vymyslet nové ulice či náměstí, ale může tu vzniknout i park, sportoviště, místo pro bydlení i obchody - prostě téměř cokoliv," dodal radní.

Stavba vnitřního průtahu městem se plánuje už druhé desetiletí. Město si od něj slibuje zklidnění dopravy především v Komenského a Husově ulici. "Průtah začne mimoúrovňovým křížením u podjezdu v Předmostí, pak se napojí na Polní ulici, která bude rozšířena na čtyři pruhy. Následně povede přes křižovatku ulic Polní, Tržní a Dluhonská, poté povede po mostě Legií, přes areál bývalé Juty, kolem autobusového nádraží - až k pekárně v ulici Generála Štefánika," uvedl náměstek primátora Pavel Košutek (ANO).

Ředitelství silnic a dálnic, které má v příštím roce stavbu zahájit, má podle mluvčí magistrátu Lenky Chalupové už dva roky na tuto akci vyčleněné finanční prostředky, platné územní rozhodnutí i zajištěný odkup většiny potřebných pozemků či nemovitostí, které budou za pár měsíců zbourány. Stavba bude financována ze státního rozpočtu prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury, vyčleněno je na ni 147 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články