Jakub Kynčl vystavuje v CNA Bydlení ve městě

5/10/2006 – 30/11/2006

Zdroj
David Floryk, Centrum nové architektury
Vložil
Tisková zpráva
09.10.2006 12:45
Jakub Kynčl

Ve čtvrtek 5.10. proběhla vernisáž výstavy Bydlení ve městě za účasti autora Jakuba Kynčla. Novinkou byla tentokrát svižná džezová hudba, která v podání souboru Vlastíka Šmídy vernisáž provázela.

Výstavní projekt "Bydlení ve městě" se zrodil na jaře 2006 v Brně, kde v tamní Galerii architektury jeho presentace provázela uvedení na trh stejnojmenné knihy Jakuba Kynčla. Po červnovém představení v pražské Galerii Jaroslava Frágnera tak výstavní soubor doputoval i do Ostravy, kde je ve dnech 5/10/ - 30/11/2006 presentován v Centru nové architektury.
Byl tak učiněn další krok v naplňování vize, s níž CNA vznikalo: překlenovat vzdálenost Ostravy od tradičních akademických center, jakými jsou Praha či Brno a napomáhat tomu, aby ostraváci nemuseli tolik jezdit za kvalitními výstavami a přednáškami do Prahy, ale aby výstavy z Prahy "putovaly"  k nám.
Výstava mapuje současnou evropskou architektonickou scénu v oblasti bydlení, představuje, jakým způsobem současní evropští architekti přistupují k projektům pro bydlení, jak reagují na vývoj společnosti a jejích požadavků, ukazuje možnosti a přístupy k řešení stále tak aktuálního problému bydlení. Autor na základě souvislostí definuje šest kategorií dnes nejvíce užívaných stavebních typů v bytové výstavbě (dům-město, dům-vila, dům-pavlač, dům-dvůr, vesnice ve městě a kompaktní bydlení).
Evropské příklady těchto řešení od renomovaných architektonických ateliérů jsou prezentovány interaktivně ovladatelnými projekcemi, zahrnujícími bohatou fotodokumentaci i základní stavební půdorysy a řezy. Návštěvník výstavy pak "klikáním" myší u monitorů, které jsou umístěni v jednoduchých dřevěných boudách, sám ovládá projekci a virtuálně listuje projektem. Téma je představeno na bytových celcích z Holandska, Švýcarska, Rakouska, Německa, Španělska, Belgie, Francie, Řecka, Finska, a České republiky.
0 komentářů
přidat komentář