Otevření Werichovy vily se o dva týdny odkládá

Vložil
ČTK
14.06.2017 07:55
Praha



Praha - Otevření Werichovy vily a části expozic se posouvá z toho pátku na 30. června. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Důvodem je zdržení kolaudace. Naplánovaný kulturní festival se tento víkend uskuteční, ovšem bez komentovaných prohlídek expozic.


Opravenou budovu nakonec stavební úřad zkolauduje až v pátek, kdy bylo naplánováno otevření. Nedává to dostatek času k přípravě expozic. "Slavnostní otevření je odloženo na 30. června v 19 hodin. Stavební úřad čeká na dodání stanoviska hasičů, kvůli tomuto se kolaudace nemohla uskutečnit dříve," uvedla mluvčí.

Festival Werichova vila žije!, který je naplánován na víkend 17. a 18. června, se uskuteční podle plánu, jen s výjimkou návštěvy části expozic uvnitř vily. Program se bude odehrávat venku na ostrově Kampa a v zahradě budovy.

Za dvouletou opravu vily zaplatila radnice zhruba 35 milionů korun. Museum Kampa provozované Nadací Jana a Medy Mládkových v ní plánuje otevřít expozici zaměřenou na život Jana Wericha a dalších významných osobností, které v ní žily, například filologa a národního buditele Josefa Dobrovského nebo básníka Vladimíra Holana.

Využití pro vilu hledala radnice dlouho. Nadaci Jana a Medy Mládkových ji chtěla půjčit už v roce 2008 za 23,8 milionu korun a nadace měla vilu opravit na své náklady. Nové vedení po volbách v roce 2010 ale smlouvu nepodpořilo. O novém využití vily hlasovali i občané, nejvíc jich podpořilo projekt Musea Kampa. Dalšími uchazeči o pronájem byl projekt Post Bellum a Nadace Charty 77.

Vila stojí nedaleko Lichtenštejnského paláce na Kampě. Pochází z počátku 17. století a původně v ní byla koželužna. Herec a dramatik Jan Werich v ní žil se svou rodinou od roku 1945 až do své smrti v roce 1980. Poničily ji povodně v roce 2002, proto byla nutná aktuálně končící celková rekonstrukce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články