Plzeňský kraj postaví galerii za 820 mil. Kč, pokud dá stát 60%

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
12.06.2017 17:15
Plzeň

Kuba & Pilař architekti

Plzeň - Plzeňský kraj postaví za 820 milionů korun novou krajskou galerii výtvarného umění, pokud na na ni dá ministerstvo kultury 480 milionů. Vyplývá to z memoranda, které dnes schválili krajští zastupitelé. Jeho signatářem bude ještě město Plzeň, které do projektu vkládá pozemek v centru a infrastrukturu. Memorandum podepíše ministerstvo až poté, co bude mít ve svém rozpočtu peníze. Zdroje do programu rozvoje regionálních kulturních zařízení se snaží prosadit na ministerstvu financí a na vládě Asociace krajů ČR, která požaduje každý rok miliardu korun. ČTK to řekla náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS).


"Ještě nestavíme. Memorandum nám ale otevírá cestu k dalšímu jednání na ministerstvu financí," uvedla po tříhodinové diskusi zastupitelů. Ekonomický náměstek z ministerstva kultury podle Krejsové předběžně přislíbil Plzeňskému kraji úhradu 60 procent nákladů. Podíl státu by měl činit 480 milionů a být uvolněn ve čtyřech platbách po 120 milionech.

Podle hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD) přesahuje projekt nové galerie hranice kraje a bylo by chybou možnou státní podporu nevyužít a galerii nepostavit. "Není jiného kraje, který by měl bohatší sbírky. Výběr návrhu budovy proběhl bez zásahu politiků. A pokud nepřijde 480 milionů korun od státu, tak do toho nedáme další peníze a projekt pozastavujeme," řekl.

Obdobná memoranda dříve uzavřely také Brno a Ostrava na kulturní centrum a knihovnu. V plzeňské galerii, která má od loňska stavební povolení, by byly stálé expozice. Asi 95 procent z 10.000 exponátů v hodnotě přes jednu miliardu korun je nyní v depozitářích, přitom plzeňská galerie vlastní po Národní galerii druhou nejcennější sbírku meziválečné moderny.

Navíc stísněné depozitáře v Masných krámech, původně středověkém objektu bez klimatizace, porušují zákon o ochraně muzejních sbírek a nenaplňují povinnost sbírky prezentovat. "Jsme s Ostravou jedinou galerií v ČR, která nemá z prostorových důvodů stálou expozici," uvedl ředitel galerie Roman Musil. Ministerstvo kultury počátkem roku kontrolovalo galerii. Obě výtky zapsalo do protokolu, ale sankci zatím neuplatnilo.

"Memorandum je jedním z prvních a zásadních kroků,"
řekla Krejsová. Ministerstvo kultury, město Plzeň a dnes i kraj schválili návrh jeho znění.

Nová galerie vzešla z 89 architektonických návrhů, z nichž byla asi desetina zahraničích. "Jsem s ním velmi spokojený. Měli jsme skvěle sestavenou komisi z mimořádných odborníků, která rozhodovala tři dny a všechny návrhy, které byly anonymní, velmi pečlivě zvažovala," uvedl Musil. Vyhrála architektonická kancelář Kuba & Pilař, cože je podle něj jedno z nejoceňovanějších studií v ČR.
0 komentářů
přidat komentář

Související články