Jihomoravští radní vybrali zhotovitele klíčové územní studie

Vložil
ČTK
07.06.2017 17:00
Brno

knesl kynčl architekti

Brno - Radní Jihomoravského kraje vybrali zhotovitele územní studie, na jejímž základě se mají aktualizovat krajské zásady územního rozvoje, a definitivně tedy dořešit vedení klíčových dálničních a silničních tahů v Brně a jeho okolí. Zpracovatelem bude architektonická kancelář knesl kynčl architekti z Brna, uvedla v tiskové zprávě mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Radní Martin Maleček (Starostové za jižní Moravu) by chtěl, aby se aktualizaci podařilo dokončit ještě do konce volebního období v roce 2020. Studie by měla být hotova za 12 až 15 měsíců a je nutné ji udělat, protože předchozí vedení kraje prosadilo schválení krajského územního plánu s řadou územních rezerv a nevyřešenou tranzitní dopravou.

Studie nabídne možnost podrobnějšího hodnocení, bude zpracovaná v měřítku 1:25.000 a vyhodnotí vzájemnou prostorovou a funkční koordinaci zejména tří záměrů. Těmi je poloha dálnice D43 v úseku od dálnice D1 ke Kuřimi, druhým je prozkoumání potřeby jihozápadní tangenty a posledním lepší napojení dálnice D1 v úseku Brno-Slatina - Holubice. Studie prozkoumá dopady záměrů, prověří a upřesní podmínky pro umístění, funkčnost a reálnost z hlediska vlivů na životní prostředí a lidské zdraví.

Výsledky studie se poté promítnou do aktualizace územního plánu, která musí absolvovat standardní proces podle stavebního zákona. Maleček dříve uvedl, že rok 2020 je možná varianta, ovšem pouze v případě hladkého průběhu zpracování studie a následného administrativního procesu aktualizace. V minulosti bylo však územní plánování napadáno řadou občanů, občanských iniciativ, spolků i obcí a stále není vyloučené, že současné zásady napadne někdo žalobou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články