Pražská ODS uvažuje o dostavbě Staroměstské radnice

Vložil
ČTK
04.10.2006 14:30
Praha

Praha - Pražská ODS uvažuje o dostavbě Staroměstské radnice. Chce, aby na studii byla vypsána mezinárodní architektonická soutěž, řekl na dnešní předvolební tiskové konferenci pražský primátor a lídr ODS Pavel Bém.

    "Staroměstské náměstí si pohledově užíváme jen ze tří čtvrtin. Jedna jeho část prostě chybí a místo ní je nevzhledný prostor," uvedl primátor. Chce vytvořit skupinu odborníků, která začne připravovat zadání soutěže. Podle Béma by mohl v jejím čele stát uznávaný historik umění Jiří Kotalík.
    "Uvědomujeme si, že by to byla podstatná změna, kterou nechceme podniknout bez důkladné přípravy," pokračoval primátor. Mezi odborníky podle něho panuje shoda v tom, že radnice by se dostavět měla. "Jen zatím nelze hovořit o nějakém převládajícím názoru nebo vizi," dodal Bém. Soudí, že v dostavěné části radnice by mohla být galerie moderního umění.
    Podle územního plánu je nezastavěný prostor parkem. Jsou tam také stánky, které by měly zmizet podle tržního řádu se začátkem příštího roku. "Když se místo vyčistí, zjistí se, že tam něco chybí," soudí Bém. Slibuje, že za radnicí už nebudou ani lidé bez domova.
    Ještě před rokem zástupci města říkali, že se s dostavbou radnice nyní nepočítá. "Po poslední soutěži v roce 1988 se to uzavřelo s tím, že tato úloha je pro dnešní dobu příliš náročná," řekl tehdy ČTK Daniel Hanus z útvaru rozvoje města. Zatímco minulé generace chtěly zanechat na historickém místě stopu, ta současná prý přiznává, že "na to nemá", a nechává tento úkol budoucím.
    Na místě zničené části radnice vznikl park po válce. Postupně však utrpěl zejména provozem stánků a v polovině 90. let se opravoval. Kvůli možné dostavbě radnice však byla i tato rekonstrukce provizorní.
    Zničené křídlo objektu nebylo původní, pocházelo z 19. století. Od roku 1901 do roku 1967 se uskutečnilo sedm soutěží na dostavbu. Zúčastnili se jich i renomovaní architekti včetně Josefa Gočára, nikdy ale nevzešel vítěz, jehož práci by byla Praha schopna provést.
    Soutěž v roce 1988 posuzovala 227 návrhů a provázela ji i veřejná diskuse. Výstavu navštěvovaly podle dobových zpráv tisíce lidí denně a pro dostavbu se vyjádřilo 54 procent z nich. Lidem se nejvíce líbily historizující návrhy.
40 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
No už je na čase....
Pietro
04.10.06 06:31
to Pietro
Daniel John
04.10.06 11:43
pro Daniela
Pietro
05.10.06 11:32
Reakce
Daniel John
05.10.06 01:05
Tak jinak..
Pietro
05.10.06 07:50
zobrazit všechny komentáře