Praha převezme změnu územního plánu Nákladového nádraží Žižkov

Vložil
ČTK
30.05.2017 13:30
Praha

Praha - Praha bude pokračovat v pořizování změny územního plánu, která se týká Nákladového nádraží Žižkov. Rozhodli o tom dnes pražští radní. Původním zadavatelem změny byla v roce 2008 Praha 3, která nyní naopak chce její pořizování ukončit. Změna územního plánu je nezbytná pro zástavbu pozemků dříve sloužících železnici. Podle rozhodnutí rady bude nutné vypracovat nový návrh, který zohlední prohlášení budovy nádraží kulturní památkou.

"Rádi bychom změnu dokončili, aby mohla být odstraněna stavební uzávěra a mohlo dojít k rekultivaci brownfieldu," prohlásila náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice). Doplnila, že dokončení je podmíněno vypracováním podrobné dopravní studie a urbanistické studie zástavby území. Rozhodnutí rady musí ještě schválit zastupitelstvo na svém červnovém jednání.

Příprava nového návrhu bude znamenat zdržení asi o rok. Ukončení pořizování a zadání nové změny by znamenala zpoždění o tři až čtyři roky. Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) koncem loňského roku odeslala magistrátu žádost o stažený podnětu a jako důvody přitom uvedla plán uspořádat na část území veřejnou urbanistickou soutěž, kterou by změna územního plánu omezovala, a zrychlení přípravy přeměny památkově chráněné budovy nádraží na kulturní a společenské centrum. Město nemusí žádosti o stažení podnětu Prahy 3 vyhovět, příprava může pokračovat s hlavním městem v pozici žadatele.

Budova nákladového nádraží je od roku 2013 památkově chráněná. Jejím vlastníkem jsou České dráhy. Společně s firmou Sekyra Group vytvořily společnost Žižkov Station Development, která chce na okolních pozemcích stavět. V samotném objektu by podle memoranda mezi městskou částí, ministerstvem kultury, Prahou, Českými drahami a Žižkov Station Development mělo vzniknout kulturně-vzdělávací centrum.

Celý areál kolem bývalého nákladového nádraží má asi 50 hektarů. Osmnáct hektarů v severní části podél Malešické ulice vlastní firma Central Group, jižní u Olšanských hřbitovů vlastní České dráhy a stavět tam plánuje Žižkov Station Development. Pro severní část je vydané platné územní rozhodnutí a Central Group tam v současné době přepracovává původní projekt britské firmy Discovery Group.
0 komentářů
přidat komentář

Související články