Norman Foster bude revitalizovat ostrov v Petrohradě

Vložil
ČTK
04.10.2006 00:25
Rusko

Petrohrad

Petrohrad - Revitalizace petrohradského ostrova Nové Holandsko, kde by měl vzniknout rezidenční a odpočinkový areál s divadlem, obchody a restauracemi, proběhne podle návrhu vítěze mezinárodní soutěže, britského architekta Normana Fostera. Oznámila to petrohradská radnice.
    Ostrov s trojúhelníkovým půdorysem vznikl v centru ruského města v roce 1719 a od té doby byl využíván především jako sklad dřeva, stála na něm zbrojnice a věznice. Teď se má pozemek o rozloze téměř osmi hektarů stát moderní čtvrtí, kterou s centrem města spojí nové mosty. V rekonstruovaných budovách budou byty a kanceláře, počítá se také se stavbou galerie, divadla nebo prostor pro pořádání konferencí.
    "Je to jeden z nejdůležitějších evropských revitalizačních projektů," řekla k tomu Věra Dementěvová z petrohradské radnice. Jeho realizace má podle odhadů stát kolem 320 milionů amerických dolarů, hotová má být do roku 2009.
    71letý držitel Pritzkerovy ceny lord Norman Foster staví po celé Evropě. Mezi jeho nejznámější počiny patří například rekonstrukce budovy berlínského Říšského sněmu nebo projekt londýnského mrakodrapu, v němž sídlí společnost Swiss Re.
0 komentářů
přidat komentář