Břeclav má nový územní plán, reagovala tak na zákon

Vložil
ČTK
26.05.2017 11:05
Břeclav

Břeclav - Břeclav schválila nový územní plán. Vznikal zhruba sedm let, řekl ČTK místostarosta Jaroslav Válka (ČSSD). Starý územní plán mělo město skoro 20 let. Novým Břeclav podle Války reagovala na to, že staré územní plány mají přestat platit v roce 2020, termín by se mohl posunout do roku 2022. Nový plán počítá s rozvojem Břeclavi a rozšířením počtu jejích obyvatel z 25.000 až na 30.000 a více řeší i obchvat města, uvedl Válka.


Nový územní plán schválili zastupitelé. Účinnost nabude patnáctým dnem po vyvěšení veřejné vyhlášky na úřední desce. "Plán obsahuje například možnost vytvořit nové domy, ale i rozšířit průmyslové zóny. Je tam i obchvat, u kterého sice potrvá, než vznikne, ale počítá se s ním a s radiálním napojením jednotlivých částí na tento obchvat," řekl Válka. O obchvatu se dlouho mluví, ale přípravy na jeho stavbu provázejí komplikace kvůli tomu, že má procházet chráněným územím Natura 2000. Zatím tak není jasné, kdy jeho stavba začne.

Města a obce musely dělat nové územní plány kvůli tomu, že staré mají přestat platit v roce 2020. "Tím máme splněno. Na novém plánu se pracovalo zhruba od roku 2010," řekl Válka. Podle něj město spolupracovalo na územním plánu s Jihomoravským krajem, který má nadřazené Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje. V minulosti je zrušil soud, a proto kraj vypracoval nové a schválil je loni na podzim.

Některá města, jako například Praha nebo Brno, však nejspíš nestihnou vypracovat nový územní plán do roku 2020, podle projednávané novely zákona by se tak termín mohl posunout do roku 2022, schválili poslanci.
0 komentářů
přidat komentář