Výstava představuje architekta a designéra Crháka

Vložil
ČTK
04.10.2006 00:10
Praha

Praha - Vysoká škola uměleckoprůmyslová ve svých pražských výstavních prostorách ode dneška prezentuje práci architekta a designéra Františka Crháka, který se letos dožívá 80 let. Výstava nazvaná Z anonymity vystupuje designér František Crhák se koná v rámci přehlídky Designblok a potrvá do 27. října.

    Výstava představuje Crhákovu pedagogickou činnost a výrobky, na nichž se podílel jako designér. Jsou to převážně mikrofony a reproduktory značky Tesla a zbraně pro Českou zbrojovku v Uherském Brodě. Výstavu doprovází katalog s Crhákovým textem o pedagogické a designérské tvorbě.
    Přestože ve druhé polovině 20. století pro československý průmysl pracovalo mnoho profesionálních průmyslových výtvarníků, pro širokou veřejnost jsou tito tvůrci dosud anonymní. Lidé se však téměř denně setkávali s výsledkem jejich práce, autoři totiž vytvářeli návrhy a tvary běžných výrobků.
    Retrospektivní výstava prací Františka Crháka je prezentací mnohostranné tvůrčí práce architekta, který působil především čtyři desetiletí jako pedagog na detašovaném pracovišti Vysoké školy uměleckoprůmyslové, na katedře designu v tehdejším Gottwaldově. Tam Crhák pomáhal vytvářet osnovy a náplň studijního programu nově koncipované výuky průmyslového výtvarnictví pro strojírenské obory. Kromě toho působil jako průmyslový výtvarník, designér ve strojírenských oborech, leteckém, elektrotechnickém nebo zbrojním průmyslu. Jako architekt se podílel na vytváření městského mobiliáře či veřejných pomníků.
    Crhákovu pedagogickou činnost výstava představuje na jeho vlastních trojrozměrných modelech a výkresech principů vytváření prostorových studií stavby a průniku těles. Designérskou tvorbu představují reálné výrobky, na nichž se Crhák podílel. Architektonická a sochařská tvorba je zastoupena výběrem z tvorby prvků městského parteru či soch.
0 komentářů
přidat komentář