reSITE 2017: Budoucnost (měst) udávají ženy

Zdroj
reSITE
Vložil
Tisková zpráva
24.05.2017 15:10

#FutureIsFemale: reSITE představí na nadcházející konferenci In/visible City přes dvě desítky žen. Bude mezi nimi japonská architektka a držitelka nejvyššího ocenění – Pritzkerovy ceny – Kazuyo Sejima ze studia SANAA nebo světově proslulá designérka osvětlení, autorka konceptuálních procházek NightSeeing™ Leni Schwendinger.
„Budoucnost (měst) je rodu ženského,“ věří Martin Barry, jehož týmu v reSITE dominují talentované ženy.

Okolo 60% potvrzených hostů na reSITE 2017, jenž se bude věnovat anatomii města a viditelným i neviditelným infrastrukturám, budou ženy. Toto vysoké číslo je v oborech jako architektura a městský rozvoj velmi neobvyklé. „Tyto výjimečné osobnosti zastupují hlas generace žen, jež promítly svou vizi budoucích měst do architektury. Dokázaly to díky tvrdé práci, preciznosti, neústupnosti, inspiraci. Trend je znatelný také v rostoucím počtu žen – starostek, kromě Prahy vládnou ženy na radnicích Paříže, Tokia, Barcelony, Říma nebo Bagdádu. Tyto špičkové expertky jsme pozvali ne proto, abychom jim dali příležitost promluvit, ale protože už svými realizacemi projevily něco zásadního a posunuly celou profesi,” sdělil programový ředitel reSITE Osamu Okamura.
Kromě přednášek a diskusí bude reSITE pořádat poutavé workshopy. Plovoucí workshop Luxus pro všechny, vedený berlínským studiem ZK/U, se bude kupříkladu zamýšlet nad potenciálem městských přívozů a konkrétně lodi HolKa. Po loňském experimentu Play the City se letos uskuteční instantní architektonická hra, Just Add Peole s Gilly Karjevsky z Berlína. Na výběr bude přes 10 workshopů a všechny jsou zahrnuty v základní ceně vstupenky.


Kdo vystoupí na reSITE 2017: přednášky a workshopy


Kazuyo Sejima, druhá žena historie, jež obdržela „nobelovu cenu pro architekty“, Pritzkerovu cenu. V témže roce – 2010 – byla rovněž kurátorkou architektonického Biennale v Benátkách, jako první žena vůbec. Ve svém vystoupení představí své nejčerstvější realizace kulturních a vzdělávacích objektů. Tokijské studio SANAA platí za nejvyhledávanější architekty muzejí a uměleckých galerií a mezi jeho stavby patří New Museum v New Yorku, pobočka Louvre v severofrancouzském Lensu, ale také nově plánovaný projekt Národní galerie v Budapešti. SANAA se rovněž účastní soutěže na renovaci Veletržního paláce v Praze.

Kathryn Gustafson, obdivovaná krajinná architektka působící v Londýně a Seattlu, známá pro dechberoucí design pamětní fontány Princezny Diany v Hyde Parku anebo chicagský Millennium Park. Díky svému geniálnímu citu vnáší do krajiny až sochařské aspekty a dokáže s lehkostí skloubit architektonické prvky s fyzických okolím, s ohleduplností k biologii, životnímu prostředí i kulturní historii místa.

Leni Schwendinger, světová špička designu osvětlení, zakladatelka NightSeeing™ s více než 20letou zkušeností v navrhování osvětlení veřejných prostranství po celém světě. Poprvé představí v Praze koncept NightSeeing™, který zvedá povědomí o roli světla a stínu ve městech a obecně o veřejných prostranstvích po setmění. Během komentované procházky designérka zprostředkuje teoretické poznatky přístupnou formou pro nejširší publikum i odborníky.

Fonna Forman a Teddy Cruz jsou spoluzakladateli Estudia Teddy Cruz + Forman, jež se zabývá politikou plánování měst a infrastruktur. Oba jsou rovněž profesory na Kalifornské univerzitě v San Diegu. Přivezou prudce kontroverzní téma Trumpovy hraniční zdi mezi Mexikem a USA. Na případu měst San Diego a Tijuany, jež dlouhodobě zkoumají, poukáží na dopady na městský rozvoj, místní ekonomiku, architekturu a životy lidí.

Caroline Bos z amsterdamského UNStudia nás ohromí realizacemi dopravních uzlů. Má za sebou stavby jako futuristické hlavní nádraží organických tvarů v Arnhemu anebo most Erasma v Rotterdamu.

Jean-Louis Missika, místostarosta Paříže zodpovědný za městské plánování, architekturu, ekonomický rozvoj a atraktivitu města, působí po boku starostky Anne Hidalgo. Představí jeden z největších a nejambicióznějších urbanistických projektů světa Réinventer Paris, plně postavený na participaci, který během jediné výzvy našel nové využití a investory pro 23 městem vlastněných lokalit pařížské metropole. Příklad přenositelný do měst jakékoli velikosti.

Marlena Happach, hlavní architektka města Varšavy. Varšava si prošla lety překotného rozvoje a inovací.

Martina Ableidinger, šéfka odboru odpadového hospodářství z Vídně, se podělí o nejinovativnější strategie v řízení zacházení s komunálním odpadem, jejichž výsledkem jsou energetické úspory, výrazně čistější ulice anebo znovuvyužití nepotřebného, ale dosud zcela funkčního domácího vybavení.

Enric Batlle, Batlle i Roig Arquitectes. Uznávaný krajinný architekt a profesor architektury. Jeho továrna na zpracování odpadů ve Vacarisses poblíž Barcelony byla vyhlášena energeticky nejefektivnější budovou světa. Realizoval také rekultivace skládek odpadů.

Informační architekti Amanda Taylor a Jacopo Hirschstein z londýnského studia Tekja představí Situační sál města Prahy, který v reálném čase dokáže vizualizovat data generovaná obyvateli města. Na reSITE povedou workshop. Studio Tekja je zároveň představeno v rámci velkolepé výstavy Big Bang Data v centru současného umění DOX.

Gilly Karjevsky, kurátkorka, pracující na pomezí umění, architektury a politiky městského osídlení. Na reSITE povede instantní architektonickou zásahovou hru Just Add People, jejímž cílem je rozvíjení vztahů mezi lidmi, objekty a prostředím.

Celkem reSITE 2017 představí 40 globálně renomovaných žen a mužů, kteří posouvají hranice přemýšlení o městském prostoru a jejichž inspirativní práce dávají městům novou dynamiku. Vystoupí jako jedni z nejprogresivnějších zástupců svých oborů, kteří prostřednictvím navrhování i mezioborové práce utvářejí budoucí podobu měst jako příjemných, bezpečných a udržitelných míst pro každého jednotlivce i celou nastupující generaci. Ukáží dopad plánování měst na jejich ekonomiku.

Vstupenky v prodeji


Registrace probíhají online a vstupenky jsou tradičně rozděleny do tří cenových hladin pro profesionály, městské samosprávy a neziskovky a studenty s možností přikoupení VIP balíčku. Nad rámec konferenčního programu plného přednášek a diskusí reSITE nabídne dosud nejinovativnější formáty včetně interaktivních her, workshopů, kulatých stolů a bar crawls jako příležitost pro networking. Workshopy jsou zahrnuty v základní ceně!

reSITE nabízí slevu členům SMOČR, Asociace developerů, České komory architektů a ARTN.

Co: reSITE 2017: In/visible City
Kdy: 22.-23. června 2017
Program pro veřejnost: 21.-24. června 2017
Kde: Forum Karlín, Pernerova 53, Praha 8
Info: www.resite.org
Registrace: http://resite.cz/cs/registration/
0 komentářů
přidat komentář

Související články