Ostrava vystaví soutěžní návrhy na rekonstrukci jatek

Vložil
ČTK
24.05.2017 12:35
Ostrava

Petr Hájek Architekti



Ostrava - Ostrava vystaví návrhy z architektonické soutěže na rekonstrukci objektu bývalých jatek nedaleko centra města. Vítězem soutěže, které se zúčastnilo celkem osm kanceláří ze čtyř zemí, se stalo studio Petr Hájek Architekti z Prahy. Návrhy budou vystaveny od příští středy, a to v objektu někdejšího hobby marketu Bauhaus, který město odkoupilo společně s budovou jatek. Novinářům to dnes řekl ředitel galerie Plato a předseda soutěžní komise Marek Pokorný.


"Prezentace posuzovaných návrhů formou otevřené výstavy je součástí podmínek architektonické soutěže. Jsem rád, že si nejenom odborníci na architekturu, ale všichni, kteří se zajímají o rozvoj města, budou moci prohlédnout různá řešení, která byla předmětem hodnocení soutěžní poroty a konfrontovat je se svou vlastní představou," uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Vernisáž se bude konat už v úterý 30. května od 18:00 a je rovněž přístupná veřejnosti. Zahájení výstavy se zúčastní také autoři návrhů, kteří své projekty představí a v případě zájmu o nich budou diskutovat s lidmi. Výstava potrvá do 14. června a otevřena bude denně od 14:00 do 18:00. V dopoledních hodinách se pak na ni mohou objednat i školy, kterým podle Pokorného galerie zajistí i odborný výklad.

Se samotnou přestavbou jatek by se mohlo začít v příštím roce. Objekt městských jatek vznikl v roce 1881. V roce 1994 ale městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz pozemky o rozloze dvou hektarů i s objektem jatek odprodal společnosti Bauhaus za víc než 38 milionů korun. Společnost v těsné blízkosti jatek postavila svůj hobbymarket. Jatka však chátrala a nikdy nebyla opravena, prodejna později rovněž přestala fungovat. Město se dlouhodobě snažilo získat památkově chráněná jatka zpět, převzalo je loni v září. Zaplatilo za ně i bývalou prodejnu Bauhausu 80 milionů korun.

Podle Pokorného bylo pro porotu rozhodování o vítězi mimořádně složité. "Vybraný návrh v diskusi jednoznačně obstál díky tomu, že respektuje vnitřní členění jatek, velmi citlivě pracuje s novotvarem auditoria a mimořádně inteligentně si poradil se všemi drobnějšími funkcemi vyžadovanými provozem galerie. Jako zástupce budoucího uživatele jsem proto s výsledkem velmi spokojen," uvedl Pokorný. Budova má v budoucnu sloužit právě pro potřeby městské galerie.
0 komentářů
přidat komentář

Související články