Historická rozhledna v Krásném Dvoře se otvírá veřejnosti

Zdroj
Radka Fialová
Vložil
ČTK
24.05.2017 08:10
Ostrava

foto: Správa státního zámku v Krásném Dvoře (září 2016)
Krásný Dvůr - Novogotický templ v parku u zámku Krásný Dvůr na Lounsku se otvírá turistům. Na jednu z nejstarších rozhleden v Česku bude moci v sobotu veřejnost vystoupat po úzkém točitém schodišti oficiálně poprvé v historii. Původní majitelé panství Černínové totiž vodili na první novogotickou stavbu na českém území jen své hosty. Dnes si památku mohli prohlédnout novináři a hosté.


Oprava objektu z roku 1793 na okraji Velké louky, která nyní slouží jako tréninkové golfové hřiště, začala v listopadu 2014. "Obnova stála něco přes 20 milionů korun, jednou z nejdražších položek byla vitrážová okna," řekla Šárka Kovaříková ze zámku. Velkou část nákladů pokryla dotace z norských fondů.

Odborníci obnovili vstupní schodiště a dlažby v interiéru, plášť lucerny, opravovali vnitřní dřevěná žebra, vřetenová schodiště, dřevěná žebra po obvodu, nová je omítka. Zhotovena je kopie vyhlídkové lávky a akademická sochařka Nina Jindřichová restaurovala sochu polního maršála Karla Schwarzenberga, vítěze nad Napoleonem u Lipska v roce 1813.

Stavba sloužila od počátku jako vyhlídka, kam Černínové vodili své návštěvy, a později jako připomínka maršála Schwarzenberga. Právě jeho socha na vysokém podstavci byla dominantou uvnitř stavby. Místní si pamatují sochu ještě bez hlavy. "Byl jsem tu jednou začátkem 90. let, kdy to bylo v mizerném stavu, tudíž je to pro mě obzvlášť radost vidět, jak krásně se tento pomníček podařilo obnovit," řekl dnes novinářům jeden maršálových potomků Karel Schwarzenberg.

Socha od Emanuela Maxe z roku 1847 představuje maršála ve slavnostní uniformě s pláštěm. "Pomníky vždycky lichotí, je tam štíhlejší, než byl ve skutečnosti, ale je to jednoznačně on," řekl Schwarzenberg.

Kolem sochy vznikla expozice, která se věnuje krajinářským parkům. Termín otevření rozhledny se několikrát posouval, důvodem byl podle Kovaříkové špatný technický stav konstrukcí a celková náročnost stavby a restaurování. Právě kvůli havarijnímu stavu byla rozhledna léta zavřená. Přesto se někteří obyvatelé Krásného Dvora občas odvážili překonat zábrany a vystoupat na vrchol, z něhož se nabízí výhled do okolí.

Templ se otevře turistům o nadcházejícím víkendu, poté bude přístupný denně kromě pondělí. "Bude se otevírat v 09:00, na místě bude pokladní. Na vyhlídku bude moci jednou za 45 minut 12 osob, a to pouze za dobrého počasí," uvedla Kovaříková.

Téměř stohektarový anglický park, který je prvním svého druhu v Čechách, založil Jan Rudolf Černín. V parku je mnoho staveb, které jsou většinou ve špatném stavu. "Máme podanou žádost o dotaci do IROPu (Integrovaný regionální operační program). Projekt zahrnuje komplexní obnovu Poustevníkovy rokle, Čínského pavilonu, umělé kaskády, Panova templu, Lusthausu, Obelisku a cestní sítě," řekla Kovaříková. "Na podzim budeme vědět, zda jsme uspěli. V roce 2023 bychom mohli park ukázat, jak vypadal naposledy za Černínů," uvedla Kovaříková. Náklady se odhadují zhruba na 100 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články