České Budějovice zvažují generální opravu kulturního domu Slavie

Vložil
ČTK
23.05.2017 12:35
České Budějovice

foto: Aktron, Wikimedia Commons
České Budějovice - České Budějovice zvažují generální opravu kulturního domu Slavie. Zatím si nechají udělat studii ekonomické proveditelnosti projektu. Náklady na rozsáhlou opravu by se podle odhadů pohybovaly přibližně v rozmezí 100 až 150 milionů korun. Úpravy objektu v centru města by mohly začít v příštím roce. Novinářům to dnes řekli zástupci vedení českobudějovického magistrátu.

"Po zpracování ekonomické studie proveditelnosti také budeme zjišťovat, zda opravu bude financovat město, nebo se na ní bude podílet i případný provozovatel," řekl náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola (ČSSD). Pokud by se našel zájemce o spoluúčast, magistrát by s ním uzavřel smlouvu o dlouhodobém pronájmu kulturního domu.

Podhola uvedl, že stále existuje i altrrnativa dílčích oprav objektu. Podle něj by však tento krok nebyl efektivní. "Těch drobných rekonstrukcí se ve Slavii v minulosti udělalo několik. A vedení města by přivítalo generální opravu v současném stavu. To znamená, že by se nejednalo o žádnou přístavbu," řekl Podhola.

V kulturním domě Slavie nyní fungují v přízemních prostorech dva kluby, kde se konají různé akce. Dominantou budovy je však velký sál v prvním patře, jehož využití je minimální. V minulosti projevil o kulturní dům Slavie zájem podnikatel Jan Nedvěd ze společnosti Mane holding. "Zatím se nechceme bavit ani o potenciálních partnerech, kteří by se případně na financování opravy podíleli," uvedl dnes Podhola.

Původně německý Spolkový dům byl postaven v letech 1871 až 1872. Byl projektován jako kulturní, společenské a politické centrum českobudějovických Němců. Za Hitlera se stal centrem německého hitlerovského nacionalismu, později v něm sídlil krajský sekretariát KSČ, pak byl odevzdán městu, později sloužil armádě. V roce 1962 ho stát předal opět městu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články