Majiteli řopíku ve Vratěníně hrozí pokuta

Vložil
ČTK
23.05.2017 08:10
Praha



Vratěnín - Majiteli pohraniční pevnůstky ve Vratěníně na Znojemsku, kterou v rámci uměleckého projektu upravil student Vysokého učení technického v Brně, hrozí pokuta. Stavební úřad ve Vranově nad Dyjí totiž rozhodl, že jde o porušení stavebního zákona. Uvádí to dnešní vydání deníku Mladá fronta Dnes.


Marie Mynaříková, vedoucí vranovského stavebního úřadu, pod který Vratěnín spadá, řekla, že úřad to vyhodnotil jako nepovolený zásah do evidované stavby, takže jde o přestupek. Zatím ale neví, jaký postih úřad zvolí a jestli k němu vůbec přistoupí. Úřad má ze zákona na rozhodnutí 30 dní, ale vzhledem k šetření na místě se lhůta možná protáhne.

Majitel řopíku Jaroslav Zelinka deníku řekl, že úřad jedná pod tlakem médií. "Mohl bych najít dost příkladů, kdy si lidé zvětšili chatu, upravili garáž nebo bazén na zahradě bez stavebního povolení, a nic se neděje," uvedl Zelinka.

Student Ondřej Bělica asi před měsícem pomocí diamantového lana odřízl část betonového bunkru a otevřel průhled zevnitř do krajiny. Počin vyvolal mnoho nesouhlasných reakcí na sociálních sítích a k bunkru obrátil pozornost médií i lidí z okolí. Bělicu podpořilo Vysoké učení technické v Brně, kde studuje na fakultách architektury a výtvarného umění. Podle stanoviska školy je to možná v očích veřejnosti neobvyklý počin, nicméně nesměřuje proti hodnotám české historie.
0 komentářů
přidat komentář

Související články