Kraj, Plzeň a ministerstvo chystají memorandum o stavbě galerie

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
22.05.2017 18:30
Plzeň

Plzeň - Plzeňský kraj, Plzeň a ministerstvo kultury podepíšou memorandum o financování nové budovy regionální galerie výtvarného umění v Plzni. Z předpokládaných nákladů 820 milionů korun by mohl stát uhradit 60 procent, podmínkou je ale ještě souhlas ministerstva financí. ČTK to dnes řekla náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS).


Plánovaná galerie má od loňska stavební povolení, ale kraj na ni nemá peníze. Memorandum podle Krejsové podpoří Asociace krajů ČR. Obdobná memoranda dříve uzavřely také Brno a Ostrava na jiné velké projekty.

"Memorandum je jedním z prvních a zásadních kroků. Absolvovala jsem řadu jednání na Asociaci krajů i na ministerstvu, vedená myšlenkou precedentu Brna, Jihomoravského kraje, a ministerstva kultury, které loni na podzim schválily memorandum o stavbě Janáčkova kulturního centra v Brně," řekla Krejsová.

Podle ní má ministerstvo už několik let investiční program na podporu regionálních kulturních institucí. "Ovšem není nikde zveřejněn, protože neoplývá žádnými penězi," uvedla náměstkyně hejtmana. Jednala s ministrem kultury, který podle ní cestu memoranda, projednaného v zastupitelstvech kraje a města, podpořil. Nicméně podpis memoranda je vázán na příslib z ministerstva financí, že ten program naplní penězi, dodala.

Kvůli tomu jednala Krejsová s Asociací krajů, která podle ní akceptovala, že takovou podporu potřebují všechny regiony a že vytvoří tlak na ministerstvo financí. Ministerstvo kultury už návrh memoranda od Plzeňského kraje má a projedná ho ve středu.

Podobné memorandum podepsaly také Ostrava a Moravskoslezský kraj ve věci nové knihovny za miliardu korun. "A ti už písemný příslib od ministra (financí Andreje) Babiše mají," uvedla Krejsová.

Ekonomický náměstek z ministerstva kultury podle Krejsové předběžně přislíbil Plzeňskému kraji úhradu 60 procent nákladů. O naplnění Programu rozvoje materiálně technické základny regionálních kulturních zařízení požádá ministerstvo v nejbližší době spolu s Asociací krajů vládu. Podíl státu by měl činit 480 milionů korun a mohl by být uvolněn ve čtyřech platbách po 120 milionech korun v letech 2018 až 2022.

Vstupné do dnešních stísněných prostor Západočeské galerie pokryje jen desetinu provozních nákladů, což je podle hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD) málo. "Projekt nové galerie přesahuje hranice našeho kraje," uvedl. Podle něj by bylo obrovskou chybou možnou státní podporu nevyužít a budovu galerie nepostavit. "Myslím si, že takovouto šanci už nikdy do budoucna nedostaneme," dodal hejtman.

Západočeská galerie v Plzni, tedy její výstavní síň Masné krámy, by mohla být po výstavbě nové galerie využívána na běžné výstavy nebo by ji kraj podle Krejsové mohl bezúplatně předat městu. Plzeň by tam mohla například zřídit zvažovanou tržnici. V nové galerii by byly stálé expozice. Většina sbírek je totiž nyní v depozitářích, přitom plzeňská galerie vlastní po Národní galerii druhou nejcennější sbírku meziválečné moderny.
0 komentářů
přidat komentář

Související články