Památkáři brání Jánské Koupele, majitelé chtějí ochranu zrušit

Vložil
ČTK
22.05.2017 09:25
Zlín



Staré Těchanovice - Pracovníci Národního památkového ústavu v Ostravě připravují pro ministerstvo kultury stanovisko týkající se památkové ochrany zchátralého areálu bývalých lázní Jánské Koupele ve Starých Těchanovicích na Opavsku. Jejich současní majitelé totiž požádali o zrušení památkové ochrany. Ústav ale ochranu považuje za nezbytnou. ČTK to za ostravský památkový ústav dnes sdělila Petra Batková.


Majiteli Jánských Koupelí jsou od loňska opavský podnikatel Petr Lex a tenista Tomáš Berdych. Podle médií tam chtějí vybudovat tenisovou akademii a minimálně část někdejších lázní přitom zřejmě zbourat.

Památkáři spatřují hodnoty Jánských Koupelí především v dochovaném urbanistickém konceptu areálu. "Pokud zůstanou v areálu Jánských Koupelí jednotlivé budovy kulturními památkami, jistě to neznamená, že tak má být zakonzervován současný stav, který rozhodně není dobrý," uvedl ředitel ostravského pracoviště Národního památkového ústavu Michal Zezula.

Ústav podle něj snahy o oživení areálu vítá, je ale potřeba zajistit záchranu těch architektonických a historických hodnot, které je možné zachovat. "Jsme přitom přesvědčeni, že nové funkce zde mohou být realizovány s využitím dochovaných částí původního areálu, i když předpokládáme vysokou míru tolerance k rekonstrukčním zásahům ze strany památkové péče," uvedl Zezula.

Areál Jánských Koupelí tvoří 11 budov s pozemky, které leží v údolí po obou stranách břehu řeky Moravice. Na seznamu památek jsou od roku 2005.

"Důsledky dlouhodobého neudržování jsou u jednotlivých objektů zjevné, jejich stavebně-technický stav je velmi špatný, u některých dokonce havarijní. Areál byl z podnětu Národního památkového ústavu zařazen do Seznamu nejohroženějších památek ČR. Přesto jsme ale přesvědčeni, že většinu objektů lze zachovat a obnovit," uvedla Batková.

Lázně Jánské Koupele byly založeny v roce 1811, kdy byl postaven první lázeňský dům. V 19. a první polovině 20. století byly lázně velice známé, léčily se tam choroby srdce, oběhového a dýchacího ústrojí, onemocnění kůže, dna či revmatismus. Za druhé světové války bylo z lázní výcvikové středisko Hitlerjugend a zajatecký tábor a léčení tam bylo zastaveno. Z budov se po válce staly ozdravovny a zotavovny. V roce 1993 byly zavřeny a od té doby většinu času chátrají.
0 komentářů
přidat komentář

Související články