Větrný mlýn v Třebíči dostane novou šindelovou střechu

Vložil
ČTK
19.05.2017 14:50
Třebíč

Třebíč - Větrný mlýn v Třebíči, který je od roku 1958 technickou památkou, získá novou šindelovou střechu. Současná krytina je v havarijním stavu, dílčí opravy čekají i část krovu. Podle radního Pavla Heřmana ("volba TR") začnou práce v nejbližších dnech, s dokončením se počítá během letních prázdnin.

Střechu o ploše kolem 60 čtverečních metrů bude krýt šindel ve dvou vrstvách. Za rekonstrukci město zaplatí přes 430.000 korun. Zároveň probíhá stavebně historický průzkum celé budovy, jehož výsledky by podle Heřmana měly napovědět, jaké bude další využití památky.

Budova mlýna je z kamene a cihlového zdiva. Věž ve tvaru komolého kužele má průměr osm metrů. Jeho dnešní podoba není původní, odpovídá však podobě z 19. století. Mlýn byl dokončen v roce 1836 bratry Karlem a Františkem Budischowskými. Plány z té doby neexistují. "Nikdy se v něm nemlelo obilí, ale sloužil k mletí kůry na tříslo pro koželužské dílny v Borovině," uvedl už dříve Heřman. V roce 1890 mlýn dostal číslo popisné a byl veden jako obytná budova pro dělníky.

Od roku 1929 je mlýn ve vlastnictví města, které ho o tři roky později nechalo opravit. Vznikly tam tři byty, v každém podlaží jeden, kde lidé bydleli až do roku 1977. Poté se radnice rozhodla mlýn zrekonstruovat a instalovala na něj vrtule, takzvané perutě, které však podle Heřmana tvarem ani velikostí neodpovídají duchu stavby. Od té doby mlýn pomalu chátrá a nevyužívá se. Od roku 1958 je veden jako technická památka.

Lidé se podle Heřmana o využití mlýna zajímají. "Mohla by tam vzniknout například kavárna nebo galerie, existuje i možnost příležitostného bydlení," míní Heřman. V přijatelném stavu by mlýn podle radního mohl být do dvou let. Náklady se odhadují zhruba na tři miliony korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články