Liberečané nechtějí v centru další obchodní centrum, ale park

Vložil
ČTK
03.10.2006 11:05
Liberec

Liberec - V Liberci vznikla petice proti plánované výstavbě obchodního centra Plaza. Na Šaldově náměstí v bezprostřední blízkosti historické radnice by její autoři - bývalá lyžařka Zuzana Kocumová a liberečtí zastupitelé Marie Pavlová a Jiří Richtr, raději viděli park. Informují o tom dnešní Mladá fronta Dnes a Deníky Bohemia.

    Záměr postavit v Liberci moderní obchodní a zábavní centrum za zhruba 900 milionů korun, a využít tak jezírko, které už deset let hyzdí centrum města, představila nedávno společnost Plaza Centers. Na místě zkrachovalého projektu Galerie Galas chce co nejdříve zahájit přípravné práce. Samotná stavba by měla začít v květnu příštího roku a celý areál s  obchody, byty, restauracemi a velkým podzemním parkovištěm má být otevřen v  říjnu 2008. Novináře o tom informoval architekt Petr Doležal.
    Podle autorů petice je ale v Liberci obchodů dost a další vznikají. Na Tržním náměstí se dokončuje Interspar, začaly práce na rozšíření nákupního centra Nisa a hned naproti terminálu městské dopravy se dokončuje obchodní centrum firmy Amadeus Real. Příští rok chce v Růžodole zahájit provoz pobočka obchodního řetězce Globus, další velké obchodní centrum Promenada má stát na místě bývalé Textilany a výstavba obřího nákupního centra se chystá také v takzvaném dolním centru, kde dnes stojí Tesco.
    Podle vedení liberecké radnice je petice jen předvolebním manévrem. "Proč se neozvali už na jaře, kdy se projednávaly architektonické návrhy na využití místa," řekl deníku liberecký primátor Jiří Kittner. Zastupitelka za ČSSD Marie Pavlová ale tvrdí, že ona byla proti záměru už od začátku. "Nemyslím si, že jde o předvolební manévr, navíc petici zaštiťuji já osobně, nestojí za mnou moje strana," prohlásila Pavlová. Plaza už za pozemky zaplatila 40 milionů korun. Jejich převod sice ještě nebyl dokončen, ale přesto podle Kittnera není možné jen tak na místě vybudovat park, územní plán totiž počítá se zástavbou.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
územní plán
Jan Turina
05.10.06 09:46
zobrazit všechny komentáře