Vláda projedná výstavbu policejního komplexu na okraji Prahy

Vložil
ČTK
11.05.2017 15:25
Praha

Praha - Policie chce v Praze na Zbraslavi vybudovat nový komplex, kam by přesídlily Kriminalistický ústav a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Náklady na přípravu projektu a výstavbu se předběžně odhadují na více než 2,6 miliardy korun. Dalších 600 milionů by mohla stát příprava projektu a vybavení moderních laboratoří pro kriminalisty. Nový areál by měl vzniknout v letech 2018 až 2022. O záměru bude příští týden jednat vláda.


Ve zbraslavském areálu nyní sídlí středočeská krajská policie a část nedávno vzniklé NCOZ včetně jejího vedení. Další část centrály sídlí v centru Prahy stejně jako Kriminalistický ústav. "Tyto útvary dlouhodobě plní služební úkoly v podmínkách, které neodpovídají a nesplňují základní kritéria pro efektivní pracovní výkony jednotlivých pracovišť," stojí v podkladech pro vládu, které má ČTK k dispozici.

Policie chce nový komplex na okraji Prahy postavit kvůli tomu, že policisté nyní nemají pro práci vhodné podmínky. "Stávající objekty dlouhodobě nesplňují požadavky, současně jejich dispozice a kapacita neumožňuje rozvoj útvarů," stojí ve vládních podkladech.

Výstavba nového komplexu je podle policie také výhodnější ekonomickou variantou, jelikož se ušetří za provozní náklady za objekty v centru metropole, které by se musely brzy opravit. Policie by na část výstavby a vybavení nového komplexu chtěla získat peníze z evropských dotací.

Případné výstavbě ještě bude předcházet dlouhý proces. Pokud vláda návrh schválí, tak ministři vnitra a financí budou muset v rozpočtu hledat potřebné peníze. Současně začne vznikat projekt, policie také musí získat potřebná povolení k zahájení stavby.
0 komentářů
přidat komentář