8. ročník Designbloku je věnován zejména domovu

Zdroj
Alexandra Malachovská
Vložil
ČTK
02.10.2006 16:25
Praha

Praha - Domov je ústředním motivem osmého ročníku přehlídky moderního designu, která se již tradičně koná pod názvem Designblok. Ode dneška do konce tohoto týdne se zájemci budou moci seznámit s nejnovějšími trendy v  zařizování bytových interiérů, inspirovat se vybavením kuchyní nebo koupelen. Svou tvorbu, která zahrnuje také módu, šperky nebo průmyslový design, představí na čtyřiceti místech v Praze zhruba šedesát českých i zahraničních tvůrců.

    "Rozhodli jsme se představit design v kontextu bytu. Chceme ukázat, že design se dá nejen vystavovat, ale využívat také v domácnosti," řekla na dnešní tiskové konferenci Jana Zelinská z pořádající agentury Profi Media. Hlavní dění Designbloku letos pořadatelé umístili do nedostavěného objektu bytového komplexu River Diamond v Karlíně. Některé expozice tam budou instalovány přímo na staveništi.
    Podle Zelinské návštěvníci uvidí dvanáct vzorových bytů, kde prestižní firmy představí různé přístupy k interiéru. "Výstava mapuje emoce spojené s bydlením, ale představí také nejprestižnější obytné projekty na území hlavního města. Svou tvorbu prezentují zejména čeští designéři," řekla Zelinská ČTK. Český design je podle ní na mimořádně vysoké úrovni. "Projevuje se v tom dobrá škola i tradice v řemesle," uvedla.
    Interiérový design představí renomované designérské společnosti, módní návrháři i sochaři. Kromě karlínského studia budou centra Designbloku také na Vinohradech, na Starém Městě nebo v  Holešovicích. Vystavena bude mimo jiné v Arzenalu nová kolekce Bořka Šípka. Reálné interiéry představí nábytkářské společnosti ve spolupráci s renomovanými pražskými architekty. Součástí expozice je také nový vůz joyster, který Škoda Auto představila minulý týden na pařížském autosalonu.
    Českou tvorbu budou reprezentovat mimo jiné Halka Maršáková, Maxim Velčovský, Riony Plesl, Jerry Koza nebo Hana Zárubová. "Domov je pro mne atmosféra. Nechci, aby to byl chladný design, který dobře vypadá v časopise. Mým cílem je, aby se tam lidem chtělo žít. Mám ráda, když je to perfektně provedené. Jde mi ale o náladu a individualitu," řekla ČTK Maršáková, která se zabývá textilním návrhářstvím.
    Ze zahraničních tvůrců diváci uvidí třeba futuristické interiéry rakouského výtvarníka Reinera Mutsche. "Je tam umělý nepořádek. Jiné pojetí stropu nebo podlahy," přiblížil svou expozici.
    Designblok vznikl v roce 1999 z popudu obchodů s designem. Od roku 1999 se jeho rozsah zvyšuje. Zatímco prvního ročníku se účastnilo pouze 14 vystavovatelů, loni jich bylo přes stovku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články