Klatovský jezuitský kostel čeká rekonstrukce za 100 milionů korun

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
04.05.2017 20:10
Klatovy

Klatovy - Do rozsáhlé rekonstrukce kostela Neposkvrněného početí Panny Marie a svatého Ignáce na hlavním náměstí v Klatovech se chce ještě letos pustit církev. Plzeňské biskupství uspělo se žádostí o dotaci z Evropské unie. Oprava významného barokního jezuitského kostela má stát 103 milionů korun, dotace pokryje kolem 90 procent, řekl dnes ČTK plzeňský biskup Tomáš Holub.


Už dříve se díky evropským dotacím opravila za deset milionů korun střecha kostela a za 24 milionů se opravily katakomby s 38 dochovanými mumiemi jezuitů a měšťanů. Katakomby jsou nyní nejnavštěvovanější památkou města, loni jimi prošlo 47.000 lidí. Po dokončení rekonstrukce kostela se počítá s tím, že vznikne průchod z katakomb v kryptě přímo do kostela. Turisté si tak budou moci s průvodcem prohlédnout také interiér chrámu, doplnil klatovský místostarosta Václav Chroust (ODS).

"Pro nás je důležité, aby jezuitský kostel byl nadále místem, kde se snoubí možnost slavení liturgie, koncertů a turistického provozu,"
řekl Holub. Projekt zahrnuje opravy elektroinstalace, sítí, všech vnějších omítek, rekonstrukci cenných fresek, varhan, oltáře i vytvoření turistického zázemí. Na nákladech se bude podílet město. Zatím slíbilo příspěvek 3,5 milionu korun. Radnice také nechá srovnat a opravit hlavní schodiště ke chrámu. "Je to taková zvláštnost, ale schody ke kostelu nepatří církvi, jsou na výpisu města," řekl Chroust.

Těší ho, že se dominanta náměstí dočká opravy. "Dojde k rekonstrukci varhan a k restaurování nádherných barokně iluzivních maleb v presbytáři a v kupoli kostela," uvedl. Fresky vytvořil v roce 1716 Johann Hiebel, který pracoval pro jezuity také například v pražském Klementinu. Klatovské fresky patří podle Chrousta k jeho největším dochovaným iluzivním malbám v ČR. "Je to stále ještě neobjevený český Caravaggio," dodal místostarosta.

Biskupství připravuje výběrové řízení, s opravami chce začít ještě letos. Rekonstrukce musí být hotová do konce roku 2019. Vedle Klatov uspěla církev i s dalšími žádostmi o dotace na opravy významných chrámů. Stomilionová rekonstrukce tak čeká plzeňskou katedrálu svatého Bartoloměje, kostel v Plasích se bude opravovat za zhruba 80 milionů korun. Biskupství usiluje také o dotaci na opravu barokního chrámu v Přešticích za přibližně 80 milionů korun, dodal Holub.
0 komentářů
přidat komentář

Související články