V pražských Dejvicích byla otevřena budova institutu CIIRC ČVUT

Vložil
ČTK
02.05.2017 12:15
Praha

Praha - V pražských Dejvicích byla dnes slavnostně otevřena nová budova Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) Českého vysokého učení technického (ČVUT). Výukové a výzkumné centrum má fungovat jako ústřední pracoviště špičkové vědy napříč technickými obory. Mělo by podpořit digitalizaci průmyslu, která patří k prioritám současné vlády.


Otevření se vedle rektora ČVUT Petra Konvalinky, vedoucího institutu CIIRC Vladimíra Maříka a dalších akademiků zúčastnili i prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Premiér připomněl, že Česko je průmyslovou zemí a současná digitalizace průmysl mění. "To, jak ten proces digitalizace zvládneme, napoví, jestli i do budoucna budeme konkurenceschopnou zemí," uvedl.

Do budovy za zhruba 1,5 miliardy korun se nyní nastěhuje asi 140 zaměstnanců a do konce května i rektorát ČVUT. Do pěti let by v budově mohlo pracovat asi 350 zaměstnanců. CIIRC chce nalákat nové zaměstnance z řad vědců i ze zahraničí. Zázemí budovy může sloužit až 1650 lidem, počítá se tedy i s mnoha studenty.

Institut CIIRC byl založen v červenci 2013. Jeho zaměstnanci dosud pracovali na různých pracovištích ČVUT v Praze. Výstavba moderní nízkoenergetické budovy začala v listopadu 2014. Pětipodlažní budova původní Technické menzy v ulici Jugoslávských partyzánů byla přestavěna na sedmipodlažní budovu, kterou stavba půdorysně rozšířila.

ČVUT usilovalo o financování projektu z evropských dotací operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, ale vzhledem k náročnosti projektu a napjatému termínu poskytla nakonec dotaci vláda ze státního rozpočtu. Stát tak zaplatil jednu miliardu korun, přibližně 400 milionů doplatilo ČVUT.
0 komentářů
přidat komentář

Související články