Střecha bazénu v Jablonci je v havarijní stavu, chystá se oprava

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
24.04.2017 11:10
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou - Střecha plaveckého bazénu v Jablonci nad Nisou je v havarijním stavu, připravuje se její rekonstrukce. Město chce zároveň vyřešit problém s nevyhovujícím zasklením bazénu, které má nedostatečné tepelně izolační vlastnosti. Náklady na nutné opravy se odhadují na 18 až 20 milionů korun bez DPH, realizovat by se měly co nejdříve, řekl ČTK náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele (ODS).


Rekonstrukci střechy bazén nutně potřebuje. "Střešní krytina už nedrží na dřevěném bednění, protože je částečně nahnilé, je poškozené výpary chloru," řekl Vele. Druhým problémem, s nímž se bazén léta potýká, je zasklení, které je poplatné době, kdy byl postaven. "Prosklené portály mají nedostatečné izolační vlastnosti, takže tam utíká teplo a lidé, kteří sedí poblíž skla, cítí chlad. Počítá se s tím, že by tam byla postavena nová skleněná předstěna z patřičných kvalitních materiálů," doplnil.

Radnice by rekonstrukci ráda zajistila co nejdříve. "Ta střecha se musí každý druhý měsíc opravovat, což nám generuje další náklady," řekl Vele. Rekonstrukce a zateplení střechy a výstavba předstěny navíc podle něj zlepší tepelnou pohodu v bazénu a sníží i náklady na teplo. Podle Milana Matury, jednatele městské společnosti Sport Jablonec, která bazén provozuje, počítá projekt se zastřešením vnější terasy. "Vytvoří to vlastně skleník, který zachová výhled ven a umožní navíc vytvořit venkovní restaurační posezení pro sluneční louku," doplnil Matura. S opravou by ale raději počkal na plánovanou odstávku bazénu příští rok v létě.

Jablonecký bazén byl pro veřejnost otevřen v roce 1987, v roce 2002 prošel nákladnou rekonstrukcí za sto milionů korun. V areálu je 25metrový bazén s osmi drahami, který využívá nejen veřejnost, ale i sportovní oddíly. Pro děti nabízí dětský bazén s brouzdalištěm, chrličem a vodním hřibem a novou skluzavkou. Oblíbený je rekreační bazén s umělým vlnobitím, masážní lavicí, vodní clonou, dravou řekou a dvěma tobogány. V loňském roce bazén navštívilo více než 150.000 lidí. "Návštěvnost v posledních letech klesá, důvodem je přibývající konkurence," poznamenal Matura.

Aby 30 let starý areál splňoval i potřeby současných návštěvníků, chtěl by Sport Jablonec bazén zmodernizovat a rozšířit. "Rekonstrukce v minulosti neřešila starou bazénovou halu ani prostory šaten a sociálního zařízení, a to je to, co nás dnes bolí nejvíc," řekl Matura. Záměr za zhruba 130 milionů korun počítá také s výstavbou druhého krytého 25metrového bazénu, který by umožnil oddělit rekreační a závodní plavání. "Kdysi se uvažovalo o nekrytém bazénu, v podmínkách podhorského Jablonce to však není dobrý nápad. Všechno je to ale zatím jen záměr," dodal.
0 komentářů
přidat komentář

Související články