Ostravský magistrát chce vybudovat muzeum dopravní techniky

Vložil
ČTK
21.04.2017 17:00
Ostrava

Ostrava - Ostravský magistrát chce vybudovat muzeum dopravní techniky. Nyní hledá kreativní tým, který přijde s nápadem, jak k tomuto účelu využít rozsáhlý průmyslový areál u hlavního nádraží v městské části Moravská Ostrava a Přívoz. Město ho v posledních letech vykoupilo. Novináře dnes o záměru města informoval náměstek primátora pro dopravu Lukáš Semerák (Ostravak). Podle hrubých odhadů by Ostrava do projektu mohla vložit až 270 milionů korun.


Město vyhlásilo výběrové řízení tento týden. Oslovilo sedm firem - architektonických kanceláří nebo kreativních studií z Česka, Německa, Rakouska a Nizozemska. Zapojit se ale mohou i další. "Hledáme kreativní nápad. Koncept, který prostor okolo 22.000 metrů čtverečních naplní. Chceme, aby byl co nejvíce kreativní. Aby oslovoval návštěvníky od tří do 80 let," uvedl Semerák.

Vítězi ideové soutěže město zaplatí dva miliony korun. Zájemci mohou projekty předkládat do konce července. Ještě letos by město chtělo s autorem nejlepšího nápadu uzavřít smlouvu. "Do roka by mohlo být vydáno stavební povolení. Hotovo by mělo být do roka 2020," doplnil Semerák. Dodal, že muzeum může vznikat po etapách.

Pro výběr projektu bude podle Semeráka nejdůležitější obsah a nápad. "Cena bude mít vliv jen ze 20 procent," řekl. Dodal, že město dává k dispozici velký areál v sousedství hlavního nádraží, kde dnes stojí několik průmyslových hal. Na autorech bude záležet, zda stávající stavby využijí či budou prosazovat demolice a budovy nové.

Obsah muzea by měl být tvůrčí, nemá jít o pouhé vystavení technických exponátů. Město je ochotno nakoupit historické vozy, předpokládá ale, že přednostně využije historické exponáty ze sbírek svého dopravního podniku.

"Cílem projektu je zpřístupnit hravou formou nejen historii, ale také současný vývoj MHD," vysvětlila mluvčí města Andrea Vojkovská.

Muzeum dopravy není jediný projekt tohoto typu, který se v Ostravě připravuje. Svou pobočku ve městě hodlá otevřít i Národní zemědělské muzeum. Interaktivní expozice věnující se zemědělské technice a českým potravinám má vzniknout v ostravských Dolních Vítkovicích do roku 2019. Projekt přijde na 123 milionů korun a to včetně nákladů deset milionů na koupi starých průmyslových hal od strojírenských Vítkovic.
0 komentářů
přidat komentář

Související články